De vogelmarkt van De Martel uit Huissen trekt elk jaar veel liefhebbers. (foto: Ellen Koelewijn)
De vogelmarkt van De Martel uit Huissen trekt elk jaar veel liefhebbers. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Vogelmarkt van De Martel Huissen

Ze is op de fiets naar Huissen gekomen om een grasparkiet te kopen. Maar Silvia Bouwman heeft pech. De vogel is er niet meer. Het betekent niet dat ze de vogelmarkt van De Martel met lege handen verlaat. Ze koopt een kooi waarin ze de parkiet van garage naar huiskamer kan brengen.

door Vincent Bos

HUISSEN – Ze krijgt van de organisatie wel tips waar de door haar gewenste grasparkiet gekocht kan worden. Een winkel in Arnhem heeft er zeker een.

Ze wil er graag een vogel bij. Ze heeft er nog maar een. Silvia Bouwman pakt haar telefoon en laat een schattige foto zien van een verterende vogels. "Snoepje, zo noemde ik 'm. Hij heeft helaas zijn nek gebroken en is overleden. Hij was handtam. Nu zoek ik een jonge grasparkiet."

Dat het door haar gewenste exemplaar er niet bij zit, snapt Frans Hendriks uit De Steeg wel. "De meeste vogels worden door kwekers onder elkaar gekocht. Maar deze vogelmarkt heeft wel degelijk een functie. Mensen zoeken vogels om de kweek aan te vullen of voor de volière buiten. De kwaliteit is goed en alles gaat volgens de regels van het dierenwelzijn."

De vogelmarkt in de winkel van Welkoop in Huissen is een trefpunt van vogelliefhebbers. Hier wisselen ze hun ervaringen uit. Robert Huisman uit Oosterhout, lid van Kantropa, is na een gesprek al veel wijzer geworden. Hij heeft zelf witte kanaries, met de traditionele kleuren. Hij heeft behoorlijk wat vogels.

"Ik heb van Theo Boetzel uit Westervoort wat tips gekregen waar ik bij de kweek op moet letten. Over de kuif van de vogels en over de bevedering. Dat je in de gaten moet houden dat die goed aansluit. En over het kleine kroontje. Die moet goed in het midden zitten. Daar kun je bij de aanschaf van vogels al op letten. Je moet bij de kweek ook geluk hebben dat je tegen het juiste koppel aanloopt."

Volgens marktmeester Bert Rensen zijn er dit keer 160 vogels. Andere keren zijn dat er 250 tot 300. "Het is deze week vakantie voor de scholen, carnaval is net geweest en het is te koud", geeft hij als reden op voor het kleinere aantal vogels. "Het aantal bezoekers is goed. Veel mensen komen hier om te netwerken."

Meer berichten