Jurre Nieuwenhuis, Stijn Ariaans en Rens van Dongen (v.l.n.r.) spelen in de voorstelling Kutkabouters van StairKees. (foto: Ellen Koelewijn)
Jurre Nieuwenhuis, Stijn Ariaans en Rens van Dongen (v.l.n.r.) spelen in de voorstelling Kutkabouters van StairKees. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'We willen vooral jongeren trekken'

Hij debuteert als regisseur. Met de tieners van StairKees levert Bas van Dongen in Huissen een eigentijdse productie af. Met een musical die jongeren moet aanspreken. Precies zoals de bedoeling is. Daarom heeft de voorstelling een titel gekregen die jongeren zeker wat zegt: Kutkabouters.

door Vincent Bos

HUISSEN – Bas van Dongen heeft tien jaar meegespeeld. Nu maakt hij in het theater aan het Kampstuk in Huissen zijn debuut als regisseur. "Dat is ontzettend spannend. Joris Bouwman zocht iemand die hem als regisseur kon aflossen en kwam bij mij terecht. Ik was op dat moment ook wel toe aan een nieuwe uitdaging", zegt hij vlak voor de generale repetitie. Deze week zijn de eerste voorstellingen.

Bas van Dongen (19) volgt een passende opleiding. Hij studeert media en cultuurwetenschappen. Daarmee kan hij in de film- en televisiewereld aan de slag. Als regisseur of programmamaker. De voorstelling Kutkabouters is een productie van hem én de tieners. Hij benadrukt dat de voorstelling het resultaat is van een gezamenlijke inspanning.

"Het gaat in de voorbereiding verrassend goed. De spelersgroep geeft me het vertrouwen. Het gaat erom dat we er samen wat van maken. Maar ik heb wel mij stempel op deze productie kunnen drukken. Vooral omdat ik een deel van het script geschreven heb. Van belang is ook dat ik de spelersgroep veel vrijheid geef."

De liedjes zijn subtiele verwijzingen naar bekende sprookjes, vertelt hij. Het decor is een sprookjesachtige setting. Niet te klassiek. Met speelse elementen. Zoals een stromende beek. Er komen bekende nummers voorbij waaronder 'Alle eendjes zwemmen in het water'. Alles met een modern tintje. Veel zelfgeschreven arrangementen. "En met een uitdagende titel. Daarmee hopen we toch vooral jongeren te trekken."

Centraal staan de drie kutkabouters. Rollen die worden gespeeld door Jurre Nieuwenhuis (19) uit Arnhem, Stijn Ariaans (18) uit Arnhem en Rens van Dongen (16) uit Huissen. Drie hoofdrolspelers omdat er verschillende verhaallijnen zijn. Die komen aan het eind bij elkaar.

Jurre vindt het fijn dat hij zijn eigen personage gestalte kan geven. Stijn prijst de sfeer. "We zijn met elkaar goed bevriend. Dat speelt mee als je samen speelt. Er ontstaat een fijne sfeer. We fungeren als groep maar hebben een eigen rol. Jurre speelt de domme kabouter, Stijn is de naïeve en Rens de chagrijnige", verklaren ze.

Met Bas van Dongen hebben ze een jonge regisseur. Stijn Ariaans daarover: "De vorige keer was ik zijn tegenspeler. Bij dit stuk voelde het in het begin wat raar dat hij de regisseur was. Maar hij pakt het goed op. We kennen elkaar. Je snapt elkaar steeds beter."

De drie geven aan dat als ze hun tekst aan het leren zijn ze daar een eigen beeld bij creëren. Ze vinden het fijn dat ze in zekere zin de vrijheid hebben hun eigen rol in te vullen. Ze zeggen dat de productie de jeugd zeker moet aanspreken. Maar de voorstelling is zeker zo toegankelijk voor volwassenen.

Meer berichten