Foto: Vincent Bos

Waterschap

Het wordt tijd om me voor te bereiden op de verkiezingen voor het waterschap. Want op wie moet je stemmen? We worden nooit geraadpleegd als een bestuurder aan de dijk wordt gezet. We worden ook niet gevraagd of je met honderd kilometer per uur over de dijk mag scheuren. En als er scheuren in de dijk ontstaan, vragen ze ons ook niet hoe je die moet dichten.

Enfin. Als je niet weet op wie je een stem moet uitbrengen, biedt de stemwijzer uitkomst. Ja toch? Ik doe de test. De eerste vraag is al zo'n onnozele. Als waterschap meebetalen aan het regenbestendig maken van bestaande steden. Hoezo bestaande steden? Zijn er ook niet bestaande steden dan? Sorry, flauw van me.

Volgende kwestie. Hittestress tegengaan door vergroening van daken in steden te subsidiëren. Weer een vraag over de steden. Vergroening van daken lijkt me prachtig. Dat je dan in de woonkamer de wortels door het plafond ziet komen.

Een van de volgende vragen gaat over muskusratten. Dan kun je aangeven dat die bestreden moeten worden. Als dat de uitkomst wordt is de kans groot dat dierenbeschermingsorganisaties in het geweer komen. Dan krijgt dat muisje dus nog een staartje.

Vraag over hengelsport

We gaan verder met de lijst. Wat moet je bij droogte doen? Moet er dan water naar de natuurgebieden of naar landbouwgrond? Pff, lastig. Stel dat de gronden waar aardappelen gepoot zijn, geen water meer krijgen. Dan mislukt de oogt en zit de akkerbouwer in de puree. Maar de eiken, sparren en wilgen kunnen ook niet zonder. Daar kun je een boom over opzetten.

Ineens komt de hengelsport voorbij. Gaat het waterschap daar ook al over? De vissers zullen wel over de tong gaan als ze het lezen. Dan een vraag over het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voor het beheer van waterschapsgronden. Vorige week nog gelezen dat chemische stoffen in luiers terecht zijn gekomen. De veroorzaker zal er schijt aan hebben maar het hoort niet. Alleen al die gedachte om een chemisch goedje te gebruiken. Als ik die vraag zie kan ik er al giftig om worden.

Meer berichten