Foto: Ellen Koelewijn

Betoverende lichtshow bij het kasteel

Verlichte bloemen. Je komt ze tegen bij kasteel Doornenburg. De bloemen zijn gemaakt door leerlingen. Cultuurcoördinator Mandy van Doorn van basisschool Pius X ziet de bloemen in de verte al staan. Het is een betoverend gezicht. Zoals heel de route een onuitwisbare indruk maakt.

door Vincent Bos

DOORNENBURG – "We zijn met de groepen 4, 5 en 6 bezig geweest om de bloemen te maken. Daarvoor hebben we gekleurd plastic en folie gebruikt. De bloemen zijn bevestigd op een stengel met een ledlamp. Daarvoor hebben we tiewraps genomen. Het was wel lastminute werk. We hadden twee, drie weken de tijd. Het was stressen", zegt Mandy van Doorn. Bij dit lichtkunstwerk zijn basisscholen uit Lingewaard en Overbetuwe betrokken.

Het Lichtfestival bij Kasteel Doornenburg is een evenement waar je bij moet zijn. Het is een betoverend schouwspel. Je valt van de ene verbazing in de andere. Het bedrijf Lumen in art kan trots zijn. Er is een route uitgezet die langs twaalf lichtinstallaties voert. De ene keer passeer je een blauwe boom, dan een rood exemplaar. Of lichtbollen die van kleine plastic glazen zijn gemaakt. Op de kasteelmuur aan de achterzijde is een imposant lijnenspel in kleur te zien met bijpassende muziek. Het is een spektakel van jewelste.

Het lichtfestival is een belevenis voor jong en oud. Dat bewijst de jonge Kay van Geelen. Aan het begin van de route mag hij bij een wolk van lichtjes aan een van de vele touwtjes trekken. Het lijkt de kermis wel. Lampen gaan aan en uit. Zijn ouders Roy en Kim van Geelen uit Doornenburg zeggen dan al dat het lichtfestijn er fantastisch uitziet. "We volgen alles van het kasteel via sociale media. We zijn best trots op het kasteel."

Netty en Geert Gebbing vinden dat ook. "Dit lichtfestival is prachtig, echt schitterend. Zo zie je het kasteel op een heel andere manier. Veel mensen vinden het kasteel hier heel gewoon. Maar het is een geweldig kasteel. Doornenburg wordt er door op de kaart gezet." Ze genieten volop van het lichtfestijn. Zoals iedereen dat doet. 'Wow' is het meest gehoord woord van de avond.

Meer berichten