Foto: Ellen Koelewijn

Burgemeester op dreef met grappen

Doornenburg wordt het Colombia van Gelderland genoemd. Heeft met drugs te maken. "Dan moeten we de naam van de wethouder maar veranderen in Helga Wietjes", grapt burgemeester Marianne Schuurmans. Ze is op dreef tijdens de sleuteloverdracht in Angeren. Als een volleerd buutreedner.

door Vincent Bos

ANGEREN – Marianne Schuurmans grapt alsof ze dat al jaren doet. Ze geeft kleur aan de jaarlijkse sleuteloverdracht, dit keer in het dorpshuis in Keujesgat, zoals Angeren in carnavalstijd wordt genoemd. De ceremonie bestaat uit twee delen. De prinsen carnaval uit de gemeente krijgen de sleutels overhandigd. Dat betekent dat ze in hun eigen plaats vier dagen de baas zijn. Daarnaast wordt er Orde van de Vlinder (zie onder) uitgereikt.

Voordat het zover is doet eerst het Convent van de presidenten van de carnavalsverenigingen van zich spreken. Ze hebben een convenant opgesteld dat erin voorziet het carnaval in de gemeente op te vijzelen. En ze hebben een lied gemaakt dat uiteraard uit volle borst wordt gezongen.

De burgemeester zegt dat ze er een brok in de keel van krijgt. Ze heeft de zaal meteen op haar hand met de opmerking dat carnaval in Lingewaard hetzelfde is als in Den Bosch.

Ze heeft de afgelopen weken veel pronkzittingen bezocht en steeds gehoord dat er niets gebeurt in Lingewaard. Neem nou de werkzaamheden bij de kruising bij zalencentrum De Valom in Huissen. "Men zegt dat er niets veranderd is. Maar er verandert nooit wat in Huissen", zegt ze. "Maar Huissen was mooi, Huissen is mooi en Huissen blijft mooi", zegt ze.

De burgemeester neemt ook haar wethouders te grazen. "Aart Slob stapt in de bus en vraagt aan de chauffeur of hij naar Burgers Bush gaat. 'Neen', zegt de chauffeur. 'Ik moet de hele dag werken'."

De meeste aandacht gaat uit naar de Orde van de Vlinder. "Het is een onderscheiding voor personen die veel tijd en energie in het carnaval steken", zegt Marianne Schuurmans. De onderscheiding wordt dit keer uitgereikt aan Carola Grasmeijer, Nol Kuster, Hans Demon, Eliane Scholten en Jan Molthoff. De laatste is ervan onder de indruk.

De Orde van de Vlinder is een onderscheiding voor personen die zich op welk vlak dan ook inzetten voor het carnaval. Ze worden door de carnavalsverenigingen uit Lingewaard voor de Orde voorgedragen. De onderscheiding (bronzen medaille en oorkonde) wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de sleuteloverdracht op de zaterdag van het groot carnaval. De Orde van de Vlinder wordt sinds 2007 uitgereikt. Dit keer gebeurde dat in het dorpshuis in Angeren.

Meer berichten