Leerlingen oefenen met bloed prikken
Leerlingen oefenen met bloed prikken (Foto: Bernadette Egelmeers)

Welk beroep past bij mij?

Op 26 februari brachten 850 vmbo leerlingen in totaal zo’n 1700 bedrijfsbezoeken aan bedrijven in de Betuwe. De leerlingen zijn 3e jaars vmbo leerlingen van Citadel College, HPC Zetten, OBC Bemmel, OBC Elst en OBC Huissen. De afspraken voor deze bedrijfsbezoeken maakten de leerlingen zelf tijdens het Betuwe On Stage Beroepenfeest op 5 februari.

Betuwe - Jeurissen Schilderwerken en Woonservicewinkel uit Huissen ontving leerlingen die interesse hebben voor de beroepen schilder, verkoopmedewerker en interieurstylist. De schilders in spe verfden een muur in het bedrijfspand en zetten een ruit. De interieurstylisten maakten een moodboard. Henri Gerritsen is benieuwd of het bedrijf ook dit jaar het doel haalt: één geïnteresseerde leerling ontmoeten die hierna blijft “hangen” en bij hen (vakantie)werk doet en uitgroeit tot een kundige medewerker. Tot nu toe is dat ieder jaar gelukt.
Bij dagbesteding de Betuwe in Angeren komen ’s ochtends vijf leerlingen langs. Ze zijn verbaasd over de vele activiteiten die hier zijn voor cliënten met een verstandelijke beperking. Deze kunnen er o.a. dieren verzorgen, groen onderhouden, fietsen repareren en muziek maken. Groepsleider Pim Hordes legt uit hoe belangrijk structuur is voor de doelgroep en hoe de leiding structuur aanbrengt. “Humor is je belangrijkste instrument als je werkt met cliënten met een verstandelijke beperking. Dan krijg je het meeste gedaan en heeft iedereen plezier”.
Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en Oosterhout verzorgt een beroepen carrousel. De leerlingen maken kennis met vier beroepen; verpleegkundige, doktersassistent, OK-assistent en anesthesieassistent. Leerlingen van o.a. het Citadel College en OBC Huissen oefenen met het verwijderen van hechtingen en het vinden van aders om bloed te prikken. Margreet van Laanen is positief over de gemotiveerdheid van de Betuwse leerlingen. “Ze willen echt heel graag en zijn leergierig. We krijgen hier wel eens leerlingen van andere scholen op bezoek die heel wat minder gemotiveerd zijn”. De leerlingen kijken terug op een schooldag om nooit te vergeten, die helpt bij beroepskeuze en netwerk.

Meer berichten