Foto: Kirsten den Boef

'Zumba is een feestje voor iedereen'

Het tempo ligt al meteen hoog. In het dorpshuis in Angeren wordt energiek bewogen. Vooral vrouwen hebben zich voor deze Zumbamarathon gemeld. Er doen drie mannen mee. Ze dansen voor het goede doel. De opbrengst van het evenement gaat naar onderzoek naar de ziekte ALS.

door Vincent Bos

ANGEREN – Bij Bram Emmerzaal uit Angeren is de ziekte anderhalf jaar geleden vastgesteld. Hij is pas 37 jaar. Hij loopt moeilijk. "Maar ik sta positief in het leven. Mede omdat de ziekte tot dusver alleen in de benen zit. Daardoor is de ziekte momenteel draaglijk. Al weten we allemaal dat de prognoses slecht zijn."

Daarom is onderzoek naar de ziekte ALS dringend gewenst. Vooral omdat er nog geen medicijn is dat de ziekte tot staan brengt. Voor dat onderzoek is veel geld nodig. Daarom worden overal activiteiten georganiseerd. Zoals de Zumbamarathon. Bram Emmerzaal is er blij mee. "Prachtig dat dit wordt georganiseerd. Alle beetjes helpen om aan het onderzoek bij te dragen."

De Zumbamarathon in Angeren is een initiatief van Mirella van Egdom uit Arnhem en Gabi Knuiman uit Huissen. Ze zijn ervaren instructeurs. "Zumba is een Latijn-Amerikaans fitnessprogramma. Dansfitness gecombineerd met muziek. Het is een feestje om te doen. Je hebt niet het idee dat je aan het sporten bent."

Zumba is Clarisa Capuano uit Arnhem op het lijf geschreven. Ze komt uit Argentinië. Het ritme van de dans spreekt haar aan. "Ik houd van muziek. Deze dans draait om ritme en is heel intensief. Je krijgt er zoveel plezier van. En je bent bezig voor mensen die het echt nodig hebben."

Jeroen Maat uit Rijssen is geïnspireerd door een Liander-collega. "Niet eerder heb ik aan Zumba gedaan. Ik sport veel, doe aan survival. Daarom is de conditie goed. Dansen doe ik niet omdat ik geen ritmegevoel heb. Het gaat vast grappig worden als we bezig zijn."

Die collega is Marjolein Klaassen. "Dit is leuk en gezellig. Als je iets fout doet maakt dat niet uit", zegt ze. "Het is muziek waarbij je de heupen beweegt", zegt een ander. "Maar zo soepel in de heupen ben ik niet", lacht Jeroen Maat.

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een neurologische aandoening die leidt tot het onvoldoende of niet functioneren van de spieren. Er zijn in ons land 1500 patiënten. Gemiddeld komen er 500 patiënten per jaar bij. De gemiddelde levensverwachting is drie tot vijf jaar na de eerste ziekteverschijnselen. Een ALS-patiënt verliest gaandeweg de controle over al zijn spieren en raakt uiteindelijk volledig verlamd. Onderzoek wordt vooral gefinancierd door giften aan de Stichting ALS Nederland.

Meer berichten