Foto: Kirsten den Boef

'Haar boeken lezen gemakkelijk weg'

Het zijn spannende weken voor Inge Spaan. Wel zo toepasselijk voor een vrouw die juist een thriller heeft geschreven. Ze hoort binnenkort of de uitgever het een boek waard vindt. Ze heeft veel opgestoken van Marelle Boersma die in Bruna Huissen is om haar laatste boek te signeren.

door Vincent Bos

HUISSEN – Inge Spaan moest er wel voor naar Portugal. Want daar verblijft Marelle Boersma een groot deel van het jaar. Maar die reis had Spaan er wel voor over. "Ik ben een fan van Marelle. Zij heeft een fijne schrijfstijl. Haar boeken lees je in een paar dagen uit. Ze heeft me geholpen bij het schrijven", zegt Inge Spaan uit Gendringen.

Ook Jolanda Willemsen uit Arnhem-Zuid is fan van Marrelle Boersma. "Haar boeken zijn heerlijk om te lezen. Het leest zo weg. Je hoeft er niet bij na te denken. Ik lees veel thrillers. Zeker een per week. Die zijn wel van Nederlandse schrijvers. Dat ligt me gewoon beter. Van Loes den Hollander of Linda Jansma. En van Marelle Boersma dus", zegt Jolanda Willemsen die zojuist het boek Ciao Sicilia heeft gekocht.

Het is wel opvallend dat veel thrillerschrijvers vrouw zijn. Marelle Boersma: "Vrouwen schrijven meer in de emotie. Dan neem je de lezer gemakkelijker mee in je boek. Bij mannen zit het meer in de actie. Denk aan snelle auto's, achtervolgingen. Of het gaat over advocaten en rechtbanken. Vrouwen zijn nu eenmaal anders. Maar dat is een dooddoener."

Haar laatste boek Ciao Sicilia is gebaseerd op de tv-serie Ik Vertrek. Heeft natuurlijk ook te maken met haar vertrek naar Portugal. "Dan kom je in een ander land terecht. Krijg je met een andere cultuur te maken. Iedereen denkt bij Portugal alleen maar aan de zonnige plaatjes. Maar als je er gaat wonen, kom je andere zaken tegen. Denk aan bureaucratie. Je moet de taal leren, weer een netwerk opbouwen. Je vraagt je af hoe je in contact kunt komen met de juiste mensen", zegt Marrelle Boersma die de helft van het jaar in Portugal doorbrengt en daarnaast in Wageningen woont.

Eigenlijk was haar in 2015 verschenen thriller Enkele Reis al een voorbode voor de Ik-Vertrekthrillers waaraan ze tegenwoordig werkt. "Ik geniet van die tv-serie. Of die zich nu afspeelt op de Kaapverdische Eilanden of in Ollolai op Sardinië. Toen ontstond de wens om erover te schrijven. Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen verhuizen. Om medische redenen bijvoorbeeld of omdat ze een heel nieuw leven willen beginnen."

Vorig jaar verscheen Chateau du Provence waarin het draait om lavendel. In Ciao Sicilia gaat het over een dorpje dat in alles chocolade ademt. "Ook de maffia komt erin voor. De mensen zijn er zwijgzaam. Verstopte angst. Ze laten niet alles van zichzelf zien. Het komt in het boek terug,"

Het volgende boek is al in aantocht. Dan staat Cornwall centraal. Martine Broekman van Bruna Huissen kijkt ernaar uit. "Marelle schrijft echt heel leuk. Haar werk leest gemakkelijk. Dan mag ze weer komen. Het is gezellig om haar hier te hebben."

Meer berichten