Foto: Ellen Koelewijn

Minister Bruins traint met G-sporters

De G-hockeyers in Bemmel hebben de dag van hun leven. Wie kan er nu zeggen dat hij of zijn getraind heeft met de minister en de gedeputeerde? Nou, zij wel. Die minister is Bruno Bruins van Medische Zorg. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen plezier in het sporten heeft.

door Vincent Bos

BEMMEL – De aandacht voor het G-team van de Mixed Hockey Club Bemmel is logisch. De spelers hebben vorig jaar tijdens de Special Olympics goud en zilver gewonnen. Dat evenement werd geopend door minister Bruno Bruins en Gelders gedeputeerde Jan Markink, twee pleitbezorgers van G-sport. Dat ze in Bemmel zijn heeft natuurlijk ook te maken met de naderende provinciale statenverkiezingen.

Maar ze komen niet alleen om de club te eren. Ze doen allebei mee aan de training. Ook Helga Witjes, VVD-wethouder in Lingewaard, trekt schoenen aan en pakt de stick om een bal te slaan. Eerder heeft ze al benadrukt hoe trots de gemeente is op de zo succesvolle G-hockeyteams van Bemmel.

"Iedereen moet kunnen meedoen", zet Jan Markink. "We willen de G-sport blijven ondersteunen." De minister sluit zich daarbij aan en merkt op dat het 't mooist is als iedereen plezier heeft in de sport.

In Bemmel gaat de aandacht speciaal uit naar de trainers/begeleiders van de G-hockeyteams. Dat zijn Erna van der Wielen en Matthias Meijer. Ze hebben allebei een drukke baan. Zij is huisarts, hij communicatieadviseur.

Maar druk of niet, ze komen voor iedere training en wedstrijd graag naar Bemmel. "De begeleiding van deze teams kost totaal geen moeite.", zegt Matthias Meijer. "De trainingen en wedstrijden leveren meer energie op dan dat het energie kost", weet Erna van der Wielen.

De hockeyclub in Bemmel is tien jaar geleden begonnen met zeven G-sporters. Nu telt de groep 22 leden. De trainers onderstrepen dat je niet naar de beperkingen van de sporters moet kijken maar naar hun talenten. En dat het belangrijk is dat iedereen kan sporten ook voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Dat de G-sporters erbij horen en dat dezelfde patronen worden geoefend als anderen dat doen.

"Het gaat erom dat iedereen er schik in heeft", zeggen beide trainers. Ze zien dat de spelers meer zelfvertrouwen hebben gekregen. En dat een kampioenschap van het team gewoon met de hele club wordt gevierd. "Iedereen die een idee heeft dat hij kan meedoen, is welkom. Je hoeft geen honderdduizend formulieren in te vullen", zegt Erna van der Wielen.

Helga Witjes prijst beide trainers. Jan Markink vult aan: "Iedereen is trots op deze trainers. Zonder Erna en Matthias kan het team niet. Daarom vinden we als VVD dat deze mensen in het zonnetje gezet mogen worden." Prompt wordt een bord getoond met de tekst: Leve de doeners.

En wat vinden de G-spelers zelf? Eline Budde: "Je krijgt zoveel energie van het sporten. Het gaat niet om het winnen maar om de gezelligheid. We hebben veel lol tijdens de trainingen en de wedstrijden."

Meer berichten