Foto: Vincent Bos

Beroepenfeest

De leerlingen lopen met gezwinde pas de zaal in. Ze hebben de plattegrond goed bestudeerd. Ze weten waar ze de bedrijven van hun voorkeur kunnen vinden. Ze zijn in de bioscoop voor het beroepenfeest. Een mooie locatie. Al heb ik nergens een tafel kunnen vinden waar leerlingen zich kunnen melden die acteur willen worden. Er is niemand die er een scene van maakt.

De boswachter is in goed humeur. Genoeg kandidaten die collega van hem willen worden. Al kun je een boom opzetten over de vraag of je niet beter kok kunt worden. Want de restaurants rijzen tegenwoordig de pan uit. Leerlingen melden zich nog niet bij de bouwsector. Daar klopt toch eigenlijk geen hout van want we hebben metselaars en timmermannen juist zo hard nodig. Wie zorgt er anders voor een dak boven het hoofd. Als ik de ziekenhuissector passeer, zijn leerlingen in geen velden of wegen te bekennen. Dat is voor de betrokkenen natuurlijk een bittere pil.

In mijn tijd had je nog geen beroepenfeest. We hadden thuis een schildersbedrijf. Maar ja, ik was een rare kwast en niet als schilder geboren. Dus dat ik de opvolger van mijn vader zou worden, zat er niet in. Ik had er geen gevoel bij. In de winkel kwam ik niet uit de verf. Mijn zus had er meer aanleg voor.

Het onderwijs trok me

Ik had voorkeur voor een aantal beroepen. Het onderwijs trok me. Maar ja. Als leraar moet je ook gymles geven en ik ben zo stijf als een plank. En met twee linkerhanden zag ik mezelf niet in het handvaardigheidslokaal staan. Schrijven. Dat was mijn passie. Dus schreef ik alle kranten aan voor advies. En wat gebeurde er? Uitgerekend in de periode dat ik carnaval wilde vieren, werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Op carnavalsmaandag zat ik niet in de kroeg, maar in een keurig kantoor.

Terug naar het beroepenfeest. Smid Cees Pronk merkte op dat hij er alles aan doet leerlingen te overtuigen om smid te worden. Hij legde uit hoe mooi het vak is. Dus toen de leerlingen de zaal inliepen was dat zijn kans hen te overtuigen. Want je moet het ijzer smeden als het heet is.

Meer berichten