Foto: Kirsten den Boef

'Voor iedereen is dit diner een feestje'

Hang de yoghurt in een natte doek. Het staat er echt. Laat de yoghurt een nacht uitlekken en je hebt een heerlijk nagerecht. Zo ging dat vroeger. En zo gaat het in Doornenburg nog steeds. Het toetje (hangop) staat deze vrijdagmiddag op tafel in het Ontmoetingscentrum. Er wordt volop van gesmuld.

door Vincent Bos

DOORNENBURG – Het is de afsluiting van een heerlijke maaltijd. Eerder werden tomatensoep en kip met bonne femme (mix van groenten en aardappelen) geserveerd. En dat voor slechts vier euro. Daarvoor komen de mensen graag naar het open eetcafé in Doornenburg.

Die gezamenlijke maaltijd is een succes. Al vanaf het eerste moment, nu zo'n drie jaar geleden. Het is dringen aan tafel. Geen wonder dat sommige deelnemers de organisatie soms al om half negen 's morgens bellen om aan te kondigen dat ze willen aanschuiven.

Het eetcafé vloeit voort uit de koffieochtenden. Daar ontstond het idee of gezamenlijk eten ook geen optie was. Het enthousiasme kende geen grenzen. En dat is dus maandelijks terug te zien in de deelnemersaantallen. Eerst waren het er 20 tot 25, nu 45.

De dorpscontactpersonen Geert Claassen en Eveline Claassen (geen familie) zijn er maar druk mee. Ze doen het met plezier. En ze staan er niet alleen voor. Vijf professionele koks werken vrijwillig mee. Dat geldt ook voor degenen die de maattijden uitserveren. Een groep enthousiaste mensen die de handen uit de mouwen steken voor de medemens. Dertien zijn het er dit keer.

"De mensen die komen eten zijn zeer tevreden. Zeker als je alleen bent en een gezonde maaltijd wenst voorziet dit eetcafé in een behoefte. Voor de mensen is dit een feestje", zegt Eveline Claassen. "Maar 45 mensen is wel het maximum. Met name omdat we geen grote keuken hebben."

Iedere maand is er een eetcafé, dat wordt gesteund door de Stichting Welzijn Lingewaard. Altijd wordt een driegangenmenu geserveerd. De boodschappen worden bij de plaatselijke winkels gedaan. Doornenburgers helpen elkaar.

Lidy Willemsen vindt het geweldig leuk om te helpen. Ze is een van de vijf koks. "Bij de samenstelling van het menu gaan we uit van de seizoenen. We denken na wat de mensen al gegeten hebben en wat ze lekker vinden. Alle gerechten worden zelf gemaakt. Dus ook die hangop waarvoor we theedoeken hebben gebruikt."

Maar een maaltijd voor vier euro. Kan dat wel? "Zeker", weet Lidy Willemsen. "We letten goed op wat er op tafel staat. We halen de producten uit het dorp en worden daarbij ook wel eens gesponsord."

Wat ook opvalt in Doornenburg is het tijdstip waarop de maaltijd wordt gebruikt. Daar waar andere eetcafés aan het eind van de middag 'open gaan', verschijnen in Doornenburg de gerechten steevast vanaf het middaguur op tafel. Lidy Willemsen: "De meeste mensen zijn van een oudere generatie. Die zijn het gewend om tussen de middag te eten. Voor ons is dat ook gemakkelijker. Want eind van de dag moeten we thuis aan de slag voor ons gezin."

Meer berichten