Foto: Kirsten den Boef

'Eenvoudige muziek van schoonheid'

Aan zijn T-shirt is te zien welke zanger zijn held is. Wie bij hem thuis is komt daar ook al snel achter. Want in de kamer bewaart hij singles, elpees, speldjes, boeken en foto's. Joop Rijnaard uit Strijen is fan van Buddy Holly. Daarom is hij deze zondag in het dorpshuis in Angeren.

door Vincent Bos

ANGEREN – Daar speelt The Wieners. De groep die muziek uit de jaren vijftig en zestig tot leven brengt. Het is met reden waarom ze nou juist deze zondag optreden. Buddy Holly is dan precies zestig jaar dood. Hij overleed op 22-jarige leeftijd aan een vliegtuigongeval.

"Via mijn broer heb ik de muziek van Buddy Holly leren kennen", zegt Joop Rijnaard (69). "Ik ben al heel lang liefhebber van zijn muziek. Als er concerten zijn, ga ik erheen." Hij is lang niet de enige. In de zaal zitten 175 mensen. Veelal zestiger, zeventigers. Maar dat zijn The Wieners wel gewend, geven de muzikanten aan.

Ze waren vorig jaar ook in Angeren. Met Antoon en Dionza Schraven hadden ze het erover dat 3 februari 2019 de zestigste sterfdag van Buddy Holly is. "Die dag heeft zelfs een speciale naam", zegt Antoon Schraven. Hij doelt op het nummer 'The day the music died'.

Jaap Wijn, Rob Roemers en Jan Timmermans prijzen de muziek van Buddy Holly. De muzikanten laten deze middag horen waarom. De muziek klinkt prettig. Je krijgt er geen genoeg van. Natuurlijk beginnen ze met een van de bekendste hits van de Amerikaan (That 'ill Be The Day). Na twee rustiger nummers gaat het tempo omhoog. Het is een afwisselend repertoire.

"Buddy Holly heeft met eenvoudige middelen prachtige muziek gemaakt. Muziek die goed in het gehoor ligt. Muziek met maar een paar akkoorden. De eenvoud doet niets af aan de schoonheid ervan. Daar komt een wat ouder publiek op af. Zo'n luisterconcert is ook meer geschikt voor hen dan voor jongeren", zeggen de leden van The Wieners die momenteel met nummers van The Everly Brothers een theatertoer maken, maar net zo gemakkelijk hits van Elvis Presley of Johnny Cash spelen.

Ton Janssen (67) en Wiellie Vermeulen (67) uit Huissen verheugen zich erop. "De muziek van Buddy Holly spreekt ons aan. Als de band begint te spelen is er meteen een gevoel van herkenbaarheid. En dan wordt er gedanst."

Met het optreden van The Wieners heeft het dorpshuis in Angeren weer een publiekstrekker in huis gehaald. Simone Harmsen, sinds twee maanden beheerder van het Kulturhus, heeft drukke maanden achter de rug. "Over de eerste periode ben ik zeer tevreden. Het is een drukke tijd geweest. De eerste maanden van het jaar zijn er veel activiteiten. Vorige week hadden we Angeren Bruist en eerder was er al een pronkzitting. Het loopt als een tierelier."

Antoon en Dionza Schraven hebben weliswaar in december vorig jaar als beheerders afscheid genomen van het dorpshuis maar blijven muziekactiviteiten organiseren. Dat is hen wel toevertrouwd. Op 12 mei speelt zoon Tom in Angeren met onder meer Dick van Altena.

Meer berichten