Foto: Kirsten den Boef

'Wandelend leren we Betuwe kennen'

Het is snertweer. Dat is deze zaterdag wel zo toepasselijk bij een snertwandeling. Kou, regen en sneeuw teisteren de wandelaars. Maar ze laten zich niet weerhouden door de omstandigheden en gaan vol goede moed op pad. Aan het eind wacht een warme kop erwtensoep als beloning.

door Vincent Bos

BEMMEL – Neem Wim Peperkamp (76) uit Nijmegen. Hij blijft voor kou en regen echt niet thuis. Deze wandeling is zijn eerste training in aanloop naar de Nijmeegse Vierdaagse. "En ook dan kan het slecht weer zijn."

Hij is vaste klant bij de wandelingen van deBol uit Bemmel. "Ik loop twee keer per maand mee. Door al die wandelingen hebben we de Betuwe leren kennen. Daar let je vandaag vanwege het weer wat minder op. Leuk was het in elk geval om weer eens door buurtschap Baal te lopen. Daar woont iemand die we kennen."

Wim Peperkamp heeft deze keer gezelschap van kleinzoon Hugo (14) uit Nijmegen. "Mijn ouders zijn een week weg en ik logeer bij mijn opa. Hij vroeg me of ik zin had om mee te gaan. Het is een mooie omgeving. Wandelen doe ik niet vaak. Ik ben meer van het hardlopen en het hockey."

Jackey van der Kop (73) uit Lathum gaat vaak met zijn vrouw mee. "Haar vriendin is ziek geworden. Vandaar dat ik er nu bij ben. Maar dat doe ik wel vaker. Mijn vrouw zit bij deBol. Het is hier prettig wandelen. De omgeving is mooi. En die nattigheid mag de pret niet drukken."

Aan deze wandeltocht van deBol doen volgens voorzitter Marianne van Eechoud 110 wandelaars mee. Dat zijn er wat minder dan vorig jaar. Ongeveer vijftig lopers doen vaker mee. "Gezien het weer zijn we met dit aantal helemaal niet ontevreden", zegt ze.

"Er zijn veel mensen van buitenaf. Veel wandelaars beginnen weer met de trainingen voor de Vierdaagse. Dat kun je merken bij de inschrijvingen. Ze kunnen kiezen uit afstanden van acht of vijftien kilometer. De meeste kiezen voor de lange afstand." Met de wandeling is geld opgehaald voor mensen die lijden aan Duchenne, een spierziekte. Het is de vierde keer dat aan de wandeling een goed doel gekoppeld is.

Iedere twee weken is er een wandeling van deBol. Deze maand nog op 6 en 20 februari. Vertrek is steeds om 9.00 uur bij De Kinkel in Bemmel. Er zijn nog enkele bijzondere wandelingen. Op zondag 5 mei is de bevrijdingstocht. Dan wordt het bevrijdingsvuur van Huissen naar Bemmel gebracht. De wandelvierdaagse is dit jaar van 21 tot en met 24 mei. Op 5 oktober5 is de middeleeuwse wandeltocht. Woensdag 19 juni is de laatste reguliere wandeling met afsluitend een lunch.

Meer berichten