Logo lingewaardactueel.nl


Een meisjes klapt mee tijdens een optreden van zeemanskoor Schip Ahoy tijdens Angeren Bruist. (foto: Ellen Koelewijn)
Een meisjes klapt mee tijdens een optreden van zeemanskoor Schip Ahoy tijdens Angeren Bruist. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Ouderen vief genoeg om mee te doen'

Ze moet binnen een halve minuut zo vaak mogelijk opstaan en gaan zitten. Het lukt Elly Giesen veertien keer. De gemiddelde dagscore. In deze testruimte wordt vastgesteld dat inwoners van Angeren best fit zijn. Fit genoeg om te gaan sporten. Want dat is onder meer het doel van Angeren Bruist.

door Vincent Bos

ANGEREN – De vriendelijke sfeer in het dorpshuis in Angeren spreekt Elly Giesen uit Huissen aan. Ze heeft zich enkele jaren geleden al gemeld voor dynamic tennis dat door de Stichting Actieve Senioren Angeren (SASA) wordt aangeboden. "Ik heb een verminderde longcapaciteit. Vandaar dat ik voor deze activiteit gekozen heb. In Huissen is er geen dynamic tennis. Het gaat me steeds beter af. Eerst was ik moe na vijf minuten, nu kan ik de wedstrijd van een kwartier uitspelen."

In Angeren kwam ze in contact met andere verenigingen. Zo is ze bij een koor uitgekomen. Ze heeft er twee jaar gezongen. Nu zingt Elly Giesen in Bemmel. Ze is deze zaterdag niet naar het dorpshuis gekomen om zich te oriënteren op andere activiteiten. Ze doet al zo veel.

Dat is wel de insteek van Angeren Bruist, zegt Quint van de Ven van de Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) die het evenement met de werkgroep verenigingen Angeren heeft opgezet. "We mikken op ouderen van 55 tot 75 jaar. Vooral op de jongere oudere. Dat is de groep die binnenkort met pensioen gaat en nadenkt over invulling van de tijd. Ze zijn vief genoeg om mee te doen."

De meeste bezoekers van het druk bezochte evenement zijn al actief. Een vrouw van 72 jaar geeft aan gym mee te doen. Een andere vrouw van 69 is pas een jaar lid. Ze sport ook nog in Bemmel. "Je moet vooruitkijken. Ik weet niet hoe het er over tien jaar voor staat. Daarom heb ik me bij SASA aangemeld."

Hilde van Dalen van RijnWaal Zorggroep hoopt deze middag vooral op deelnemers voor de binnenkort te starten kookclub. "We hebben mensen gepolst en begrepen dat er belangstelling voor is. Er zijn veel mensen alleen. Samen eten is leuker dan alleen. Het verschil met de eetcafés in Lingewaard is dat bij de kookclub de mensen het eten ook zelf klaarmaken."

Een echtpaar uit Bemmel is naar het dorpshuis gekomen om zich te oriënteren. Fred Vis (73) doet al aan walking footbal. Zijn vrouw Marianne (70) heeft zich deze middag aangemeld voor het dynamic tennis. "Dat lijkt me echt leuk om te gaan doen." Ze voelt zich thuis in Angeren. "Het dorpse spreekt me wel aan. Bovendien is het hier gezellig."

In de fitruimte wordt door Fysiotherapie M. van de Ploeg intussen van menigeen de bloeddruk gemeten opgenomen. Ook wordt de soepelheid van de ledematen getest. Veel ouderen doen eraan mee. Ze doen er fysiek goed voor, zegt een vrijwilliger.

Tijdens Angeren Bruist is er in alle zalen van het dorpshuis wel wat te doen. De Historische Kring Angeren test de kennis van de mensen over het plaatselijke dialect. Dat valt nog niet mee. Want wie weet nu dat pinzweier het dialect is voor steenpuist?

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten