Foto: Ellen Koelewijn

'Bij zo'n diner leer je mensen kennen'

Vier jaar geleden heeft ze haar man verloren. Met hem heeft ze vijftig jaar in Westervoort gewoond. Nu is Tineke Bremer verhuisd naar Gendt. Ze heeft er behoefte aan andere mensen te ontmoeten, contacten te leggen. En waar kan dat beter dan tijdens het midwinterdiner in Bemmel.

door Vincent Bos

BEMMEL – Het is een verhaal dat je deze zaterdagavond in de aula van het Over Betuwe College vaker hoort. Aan tafel zitten veel mensen die hun partner verloren hebben. Alleen eten is ongezellig. Samen aan tafel gaan is toch veel leuker. "Je moet er toch zelf wat van maken", verklaart Tineke Bremer (72).

Ze voelt zich thuis in Gendt. "Dat is een warme gemeenschap. Maar ik ben er nieuw, voel me een vreemde vogel. Daarom ga ik naar een diner als dit. Want hier leer je mensen kennen."

Zo denkt Henk Borgonjen (79) er ook over. Hij is vanuit Oosterhout naar Bemmel verkast. Zijn vrouw is drie weken geleden overleden maar woonde al enkele jaren niet meer thuis. Vaak eet hij bij zijn dochter. In het weekeinde kookt hij zelf, al geeft hij aan daar niet zo handig in te zijn. Omdat hij nog zo kort in Bemmel woont, wil hij graag mensen ontmoeten.

Peter Duifhuizen (89) kookt ook zelf, maar eet ook twee dagen in de week bij doe- en leefboerderij De Minkhof. "Ik eet alles. Vooral veel groenten. Elke week maak ik wel een grote pan soep waarin veel groenten zijn verwerkt."

Zijn vrouw is in 2017 overleden. "Ik heb genoeg belangstelling van kinderen en kleinkinderen. Vandaag is een kleinkind bij me geweest. Heeft mijn eerste achterkleinkind bij mij op schoot gezeten. Na het overlijden van mijn vrouw had ik een jaar nodig om op verhaal te komen. Zo'n midwinterdiner geeft me energie. Bovendien waardeer ik het zeer dat Rotary dit initiatief genomen heeft.

Annie Peters (85) uit Angeren heeft het naar de zin. "Het is toch geweldig dat je een uitnodiging krijgt voor zo'n diner."

Tineke Bremer reageert gevat als een gedicht van Annie M.G. Schmidt wordt voorgelezen. Daarin staat dat ze om te slapen een pilletje neemt. 'Dan pak ik liever een glas wijn", lacht Bremer.

Meer berichten