Jimi Hendriks is slagwerker bij muziekvereniging Udi en heeft een eigen compositie geschreven. (foto: Ellen Koelewijn)
Jimi Hendriks is slagwerker bij muziekvereniging Udi en heeft een eigen compositie geschreven. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Zestien jaar en een eigen compositie

Mahler en Jimi Hendriks. Ze worden in één adem genoemd tijdens het concert van Udi in Bemmel. Bijzonder? Ja, dat is bijzonder. Want Jimi Hendriks is de zestienjarige slagwerker die nu al een eigen compositie op zijn naam heeft staan. Het wordt deze zondag uitgevoerd in de Theaterkerk.

door Vincent Bos

BEMMEL – Daar is hij best trots op. Al vindt Jimi Hendriks zelf zijn muziekstuk niet zo geschikt voor een concert. Hij is bezig met een tweede compositie waar meer pit in zit en die zich beter leent voor een harmonie.

Het is zijn bescheidenheid. Want dirigent Johan Jacobsen denkt er heel anders over. "De compositie is zeker de moeite waard. Ik heb hem wat tips gegeven om het stuk aan te passen. Hij heeft dat in zich opgenomen en het werk veranderd. Dat is zijn grote plus. Het werk is zeker geschikt om vanmiddag te spelen", zegt de dirigent kort voor het winterconcert van Udi.

Jimi Hendriks wil verder gaan met componeren. Liefst in combinatie met de studie biologie, want dat is ook een passie van de scholier die nu studeert aan het Stedelijk Gymnasium in Arnhem.

Hij speelt al een jaar of acht, negen bij Udi. Het betekent dat hij vanuit Oosterhout door zijn moeder naar de repetities wordt gebracht. "Ik ben al slagwerker sinds ik vijf of zes jaar was. Mijn ouders vroegen wat ik naast het zwemmen nog meer wilde doen. Daarop heb ik voor het slagwerk gekozen. Dat wilde ik mijn hele leven al."

De tiener ziet zijn toekomst duidelijk voor zich. Hij is vast van plan marine bioloog te worden. Het onderwaterleven boeit hem. Hij heeft een keer gedoken bij recreatiepark Slijk-Ewijk. "Daar was ik met een vriend. We ontdekten vissen. Dat vond ik heel gaaf."

Het spreekt voor zich dat het profielwerkstuk voor school de onderwaterwereld als thema heeft. "Daarvoor hoef je niet naar het buitenland. Nederland is interessant genoeg. Als je duikt zie je veel dingen."

Zijn documentaire heet 'Submerged in the Nederlands'. Maar daarmee was hij er nog niet. Jimi Hendriks wilde er wel passende muziek bij. "Zo ben ik begonnen met componeren. Al heb ik er geen opleiding voor. Als iets niet goed klonk, veranderde ik het."

Gaandeweg heeft hij geleerd hoe het maken van een compositie aangepakt moest worden. Het heeft hem een muziekstuk opgeleverd dat uit drie delen bestaat. "Ik ben er best tevreden mee hoe het geworden is. Het is leuke muziek voor een documentaire. Voor mijn gevoel is het minder geschikt voor een concert. Ik vind het eigenlijk niet zo interessant. Maar daar denkt onze dirigent anders over."

Johan Jacobsen nam het nummer op in het programma dat Udi deze zondag in de Theaterkerk vertolkt. "Harmoniemuziek heeft een eigen idioom, een eigen klankkleur. We hebben aan het stuk best wat gesleuteld. Ik heb hem gestuurd in het rijpingsproces."

Jimi Hendriks vindt het mooi. Hij wil verder op deze weg. Mahler en Jimi Hendriks op één affiche? Zo onlogisch is dat in de toekomst niet.

Meer berichten