Foto:

'Ons hele leven speelt zich hier af'

Politieke ambities hebben ze niet direct. Toch zijn ze vastbesloten een succes te maken van de opnieuw opgerichte jeugdraad. Sjoerd Winters en Tomas Pouwels zijn 16 en zetten zich als vertegenwoordiger in voor jongeren in Lingewaard.

door Hannie Schrijver

Bemmel - Sjoerd zat in het bestuur van de jeugdraad, maar houdt zich nu bezig met de PR. "Ik vind het leuker om vanaf de zijlijn te schreeuwen. Ik heb soms snel een mening ergens over, maar deze mag de raad niet overschaduwen. Ik wil een neutraal bestuur en ik denk dat ik daar iets te uitgesproken voor ben."

De jongens zitten allebei op OBC Bemmel en kwamen dankzij school in aanraking met politiek. "Door vakken als maatschappijleer en –wetenschappen moesten we het nieuws volgen en problemen in de maatschappij bespreken", legt Tomas uit. "Dat zette me aan het denken over hoe alles in elkaar zit in. Ik raakte heel erg geïnteresseerd in hoe ons rechtssysteem werkt en hoe wetten ontstaan."

Sjoerd: "Ik vind politiek interessant, want het is toch het bestuur van de maatschappij. Ik vind het zo leuk om over maatschappelijke problemen te praten." Sjoerd woont in Elst, maar ging toch in de jeugdraad in Lingewaard. "Ik zit in Bemmel op school, dus de helft van mijn leven speelt zich hier af. Hier ben ik meer betrokken met jongeren, omdat hier mijn vrienden zitten."

Dit was ook de drijfveer van Tomas. "Ik woon hier, sport hier en ga hier naar school. Mijn hele leven speelt zich hier af. Daardoor zie je ook waar de problemen zich afspelen." Bijvoorbeeld de rotonde bij school die voor gevaarlijke situaties zorgt. "Veel jongeren fietsen naar school en als fietser kun je goed zien wat er mis is op de weg." Als ander voorbeeld noemen de jongens het speelruimteplan. "Wij zien wat veel gebruikt wordt en wat minder. Jongeren gaan niet naar een aangewezen plek om te gaan hangen. Volwassenen bekijken het vanuit een ander perspectief en daar willen we een ander beeld op loslaten."

De eerste jeugdraad in Lingewaard stierf na een jaar een stille dood. "In het begin was het meer een vriendengroep", weet Winters. "Toen was het nog heel informeel en onprofessioneel. Ik denk dat de raad uiteenviel, omdat de leden gingen studeren en ergens anders zijn gaan wonen."

In oktober maakte de raad een doorstart. Deze keer verwachten de jonge politici er meer van. "Jongeren hebben vaak moeite zich vast te leggen", legt Sjoerd uit. "Daarom hebben we besloten het heel flexibel te houden. We willen een open club zijn en hebben een groepsapp opgericht voor belangrijke stemmingen. Zo houden we ze betrokken zonder ze teveel vast te leggen. We hebben nu een redelijk stabiele raad met veertien jongeren."

De jongens zijn nu bezig een officiële adviesraad te worden van de gemeente. "Dan mogen we officieel onze mening geven en advies uitbrengen. We worden nu ook echt serieus genomen. De gemeenteraad is echt geïnteresseerd in de mening van jongeren. Het is wel handig de hele bevolking mee te nemen in de raadgeving."

Meer berichten