Dora Wissing (rood vest) is gehuldigd omdat ze al 65 jaar lid is van het Vrouwengilde Doornenburg. (foto: Kirsten den Boef)
Dora Wissing (rood vest) is gehuldigd omdat ze al 65 jaar lid is van het Vrouwengilde Doornenburg. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Interessante items bij Vrouwengilde'

Anneke Klopper woont pas een jaar of vijf in Doornenburg. Sindsdien gaat ze naar bijeenkomsten van het Vrouwengilde. Ze komt er graag vanwege de goede onderwerpen. Er zijn wel steeds minder bezoekers, zo wordt duidelijk tijdens de viering van het 65-jarig jubileum in zaal Kort Oisterwijk.

door Vincent Bos

DOORNENBURG – Anneke Klopper (77) heeft altijd in 't Gooi gewoond. Vanwege de kinderen is ze naar de Betuwe verhuisd. Eerst woonde ze in Huissen, nu in Doornenburg.

In 't Gooi was ze niet betrokken bij een vrouwenvereniging. In Doornenburg dus wel. Ze is er blij om. "Ze hebben interessante onderwerpen. Het gaat over van alles en nog wat. Het is in elk geval ontzettend leuk om hier te komen. Ik voel me daardoor ook echt opgenomen in Doornenburg."

Rinie Jordens (78) kan dat beamen. Ze komt van oorsprong uit Brabant (Reek). "Ik ben al 46 jaar lid en kom altijd met plezier." Dat geldt ook voor Dora Wissing. Zij is met haar 89 jaren het oudste lid en er al vanaf de oprichting bij. Reden waarom ze deze zondag is gehuldigd. "Het is wel veranderd. Vroeger was het drukker. De mensen hebben er tegenwoordig de tijd niet meer voor. Ze zijn druk met andere zaken."

Vicevoorzitter Ans Willemsen, secretaris Carola Otters en penningmeester Hennie van den Brink weten dat de aard van de activiteiten ook is veranderd. "Vroeger konden we een bekende schrijver nog betalen. Marjan Berk en Tineke Beishuizen zijn hier geweest. Nu hebben we daar het geld niet meer voor. Komt ook omdat de contributie zo laag is."

Het Vrouwengilde Doornenburg is 65 jaar geleden opgericht door de vrouw van huisarts Brounts. Eerst had de vereniging nog een katholiek imago maar dat is al jaren niet meer het geval.

"We hebben elke maand activiteiten. Binnenkort is er een bijeenkomst met uitleg over de E-bike. De ene keer is er een toneelavond, dan een bingo of een lezing. De kerstviering en de slotavond worden het drukst bezocht. Vroeger gingen we met z'n allen nog wel eens met de bus op pad. Hadden we een rondleiding bij Douwe Egberts of Mona. Maar een busreis zit er niet meer in."

Meer berichten