Foto: Kirsten den Boef

Ooievaarsnest Hulhuizen geplaatst

Koud is het wel. Maar het deert niemand. Iedereen kijkt buiten op het weiland hoe de paal met daarop het ooievaarsnest de grond in gaat. "Nu maar hopen dat er een ooievaar op komt. Twee kilometer verder is een nest maar daar zie ik niets", stelt Wiecher Stuurman uit Hulhuizen.

door Vincent Bos

HULHUIZEN – Kenners zijn hoopvol gestemd dat een ooievaar het nest aan de Molenstraat uitkiest om te gaan broeden. Natuurgids Jos van Betuw en Piet van Andel van het ooievaarsopvangstation in Herwijnen dichten het nest in Hulhuizen goede kansen toe. "De vogel kijkt uit op de Gendtse polder en dat is een uitstekend foerageergebied", stellen ze.

Het betekent zoveel als dat er in de nabije omgeving voldoende voedsel is voor de ooievaar. Die heeft vooral wormen, mollen, muizen en kikkers op zijn menu staan.

Het ooievaarsnest is een initiatief van het comité Hulhuizen 200, stelt voorzitter Wilco Witjes. "We hebben er twee jaar geleden al over gesproken en gezegd dat zo'n nest wel mooi zou zijn voor deze buurtschap. Dankzij Lingewaard Doet hebben we het geld hier heel snel voor bij elkaar gekregen."

Lingewaard Doet is uitgerold in twee plaatsen, Angeren en Gendt. De bedoeling van het project is om mensen met elkaar te verbinden, vertelt wethouder Helga Witjes. "We streven ernaar dat mensen bij hun buurt betrokken zijn, dat ze samen gaan werken."

Ieder huishouden in Angeren en Gendt kreeg een cheque van € 7,50 om te besteden aan een project in hun dorp. Daar is veel gebruik van gemaakt. In februari gaat de actie op herhaling.

Jos van Betuw en Piet van Andel dichten de komst van de ooievaar naar Hulhuizen goede kansen toe. "De paal is hoog genoeg. Vanaf het nest kijkt de vogel zo de uiterwaarden in. Daar halen de ooievaars zijn voedsel vandaan. Alles wat ze in het weiland zien, eten ze."

Het ooievaarsnest heeft een plaats gekregen op de weilanden van Mieke en Eddy van Aalten. Een bewuste keuze legt Mieke uit. "We hebben hier nieuw gebouwd en dat is ten koste gegaan van de natuur. Met planten en struiken hebben we dat al wat gecompenseerd. Nu geven we de natuur weer wat terug, want we moeten wel zuinig zijn op de wereld. Als je daar wat aan kunt bijdragen, moet je dat ook doen."

Haar schoonmoeder Greet van Aalten uit Huissen is enthousiast. "Ik heb ooievaars bij ons in Huissen gezien toen mijn zoon het weiland aan het maaien was, prachtig was dat."

Ronny Meeuwsen uit Gendt is al even enthousiast. "Fantastisch dat ze dit nest hier maken. Ik heb in de omgeving al veel ooievaars gezien."

Wiecher Stuurman hoopt daar ook op. "Verderop is een nest maar daar zie ik maar heel sporadisch een vogel. Daarom hoop ik dat het hier wel lukt. Ik woon hier vlakbij en rijd vaak over de dijk. Dan heb ik zicht op het nest. Het is een goed initiatief."

Jos van Betuw zegt dat er met verf zelfs poepresten zijn aangebracht in het nest. Maar of de ooievaar daar in trapt?

Meer berichten