De hoofdrolspelers van Koperen Kees zitten voor de voorstelling 'De zere neus van Bergerac'nog even bij elkaar. (foto: Kirsten den Boef)
De hoofdrolspelers van Koperen Kees zitten voor de voorstelling 'De zere neus van Bergerac'nog even bij elkaar. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Toneelspelen zorgt voor ontspanning'

Naar de hoofdrolspeler hoef je voor de voorstelling niet lang te zoeken. Dat is degene met de lange neus. Want dat is het kenmerk van Cyrano de Bergerac, een toneelstuk uit 1897. De rol wordt in Huissen vertolkt door Bastian Wagener. Toneelgroep Koperen Kees trekt er volle zalen mee.

door Vincent Bos

HUISSEN – Het is zijn eerste hoofdrol. Hij heeft er best aan moeten wennen. Hij zag zijn gezicht terug op de posters en had veel meer tekst dan voorheen. Bovendien draait het verhaal dit keer helemaal om hem. Maar hij is een toneelliefhebber en vertolkt de rol met verve. Zijn zus Emmely is een van de andere hoofdrolspelers.

Toneelspelen zit Bastian Wagener in het bloed. "Ik ben er op mijn twaalfde mee begonnen. Op toneel kun je helemaal verdwijnen in een andere wereld. Dat is het mooie ervan. Dat zorgt voor een soort ontspanning. Spelen kost veel energie maar je krijgt er veel voor terug. Bij Koperen Kees is het gezellig met elkaar."

Hij heeft goed over zijn rol nagedacht. "Je moet voor jezelf bepalen welk personage je neerzet. Dan komt er meer beleving in de teksten. Ik wilde een andere Cyrano neerzetten dan die er is. Door het decor en de kleding ziet het er al eigentijds uit. Ik wilde geen typetje neerzetten maar iemand in wie de mensen geloven. Het gaat om de persoon die op zoek is naar acceptatie", zegt Bastian Wagener.

Hij vindt het leuk om met zijn zus Emmely te spelen. "In de vakantie overhoren we elkaar. Het is fijn dat je thuis kan oefenen. We zijn allemaal bij de vereniging betrokken. Mijn moeder is actief bij het kindertheater waarvoor ze de kleding maakt en mijn vader bouwt het decor."

Het is de veertiende keer dat Koperen Kees een kerstvoorstelling heeft geprogrammeerd. Het is een succesverhaal. De voorstellingen zijn doorgaans uitverkocht. Het geeft aan dat er veel belangstelling voor is.

"In het voorjaar zijn er al veel groepen die spelen. We speelden voorheen in de gymzaal van de school en waren gebonden aan de vakanties. In de kerstvakantie speelde geen vereniging. De eerste voorstelling was meteen uitverkocht. Mensen vonden het prettig dat er iets te doen was in de kerstvakantie", zeggen Hannie Bouman en Marjolein Muis van Koperen Kees.

Dat had de club goed gezien. Koperen Kees heeft nu een eigen theater aan het Kampstuk in Huissen. De voorstelling zijn ook deze kerstvakantie uitverkocht. "Dan heb je het toch over duizend bezoekers."

"We brengen in deze periode altijd een familievoorstelling, voor volwassenen en kinderen. Aan de ene kant een vrolijke voorstelling maar ook een met een serieus verhaal. Dat je niemand op zijn uiterlijk mag beoordelen en dat schoonheid van binnen zit."

Er zitten bekende liedjes bij. Franse chansons bijvoorbeeld met een Nederlandse tekst. Maar zo bekend dat het publiek als vanzelf de originele versie zingt. De kerstvoorstelling wordt nog één keer opgevoerd en wel op zaterdag 12 januari.

Meer berichten