Prins Jochen de Kartrekker uit Angeren wenst burgemeester Marianne Schuurmans het beste voor 2019. (foto: Kirsten den Boef)
Prins Jochen de Kartrekker uit Angeren wenst burgemeester Marianne Schuurmans het beste voor 2019. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Leven in Lingewaard is aangenaam'

Saamhorigheid, gemeenschapszin. Die woorden kenmerken volgens Henk van Eimeren de nieuwjaarstoespraak van Marianne Schuurmans. De ondernemersvoorzitter uit Huissen geeft daarbij aan dat de rede van de Lingewaardse burgemeester hem aangesproken heeft.

door Vincent Bos

HAALDEREN – Marianne Schuurmans heeft die middag een bezoek gebracht aan het oudere echtpaar in Huissen dat eind vorig jaar is overvallen. Een daad die veel mensen geschokt heeft. "Gelukkig komt zo'n overval zelden voor", zegt ze in zalencentrum De Kolk in Haalderen tijdens de nieuwjaarsreceptie van Lingewaard.

Ze staaft dat met cijfers en geeft aan dat Lingewaard op de landelijke criminaliteitslijst laag genoteerd staat. Dat is een gunstig teken. De gemeente staat op plaats 271. "Onze misdaadcijfers zijn heel laag. Juist daarom komt elke overval hard aan. Dan voelt het onveilig. Nou moet de achterdeur wel op slot, maar het leven in Lingewaard is nog steeds aangenaam", meent de burgemeester.

Ze noemt elke misdaad, of dat nu een inbraak of een overval is, er een te veel. Maar is ze dankbaar en trots dat mensen alert zijn, op elkaar letten. Oog hebben voor elkaar, is haar boodschap.

Marianne Schuurmans zoekt in haar toespraak de verbinding. Volgens Henk van Eimeren doet ze dat vaker. "In dat opzicht is het verhaal redelijk consistent", meent hij. "Ze heeft wel altijd mooie toespraken, herkenbaar ook."

De burgemeester roept de inwoners van Lingewaard op om samen te bouwen aan de toekomst. En om te zien naar de nieuwe inwoners, of die nu uit het westen van het land komen of uit het buitenland.

Annetje Geertsen, initiatiefneemster van de kunstmarkt in Huissen, spreekt van 'een hele goede toespraak' die iedereen raakt. "De toespraak zit prima in elkaar, er zit een goede lijn in. Eerlijk ook zoals ze verwijst naar het plan om te gaan wonen in Doornenburg." De burgemeester had een woning bij het kasteel op het oog maar zag daarvan af toen bleek dat het pand al aan een ander was toegewezen.

De burgemeester begint haar toespraak met een verwijzing naar het lied Het Dorp van Wim Sonneveld, die zingt over lang vervlogen tijden. Waarbij iedereen het gevoel heeft dat het vroeger beter was. Ze wijst erop dat de mensen het tegenwoordig zoveel beter hebben. "Het besteedbaar inkomen van de mensen is gestegen, de levensverwachting toegenomen.

Ze constateert dat mensen bezorgd zijn over de zorg, welzijn en inkomen. "Mensen vragen zich af wat voor toekomst de kinderen hebben. Wat hun perspectief is. Juist in onzekere tijden moeten we elkaar vasthouden. Dat hebben we in Lingewaard goed voor elkaar."

Het is Monique van Eechoud van wandelcomité DeBol opgevallen dat Schuurmans zaken benoemt die haar geraakt hebben. De burgemeester heeft het over de mooie en energieke gemeente die Lingewaard is. Van Eechoud: "Ik hoop ook dat mijn kinderen zeggen dat ze leuk hier gewoond hebben.

Meer berichten