Foto: Kirsten den Boef

Ziekte in familie prikkelt om te lopen

'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'. Het gaat hier om het thema van de Roparun. Een organisatie die geld ophaalt om het leven van kankerpatiënten te verlichten. Ook Team Lingewaard doet mee.

door Vincent Bos

ANGEREN – Het team is het hele jaar bezig met acties geld op te halen voor het goede doel. Vaste prik is op de eerste zaterdag van het jaar de Roparun in Angeren. Dit keer doen er 114 sportievelingen mee, drie meer dan vorig jaar. En dat was al zo'n goed jaar voor Team Lingewaard 031, zoals de groep officieel heet. Er werd in totaal 28.300 euro opgehaald.

"Iedereen kent in zijn omgeving wel iemand met kanker. De deelnemers aan de wedstrijd willen iets terugdoen. Ook in het besef dat ze zelf gezond zijn. Daarnaast speelt mee dat ze het jaar sportief willen beginnen", zeggen Carolien Gunsing en Paulien Rasing van Team Lingewaard.

In december hebben ze nog duizend euro opgehaald op de kerstmarkt in Huissen waar ze onder meer decoratieve kaarsen en zelfgebakken taart verkochten. Ze zijn blij dat de wedstrijd in Angeren zo leeft onder de deelnemers.

Veel mensen hebben een persoonlijk verhaal. Diny Sluiter uit Huissen is genezen van borstkanker. "Je schrikt als je hoort dat je de ziekte hebt. Enkele jaren daarvoor was mijn zus aan kanker overleden."

Bianca Peters uit Gendt verloor haar schoonvader aan de ziekte. "Als je kanker in de familie hebt, is het een extra prikkel om mee te doen", zegt ze. Ze loopt samen met collega Marga Scholten uit Gendt. Beide doen voor het goede doel ook aan andere acties mee.

Frans Teunissen uit Bemmel is een echte hardloper. "Als er in de buurt wedstrijden zijn, is het leuk om mee te doen. Ik doe mee uit sportief oogpunt maar ook vanwege het goede doel. In de familie zijn mensen aan de ziekte overleden. Het is belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt. Je merkt dat er resultaat geboekt wordt." Natuurlijk spreekt het goede doel Jet Gerichausen uit Huissen aan. Ze doet ook mee vanwege de drie B's. Ze doelt op buiten zijn, bewegen en babbelen.

Team Lingewaard 031 bestaat uit 23 mensen. Zoveel zijn er nodig om aan de grote Roparun mee te doen. In het pinksterweekeinde lopen ze van Parijs naar Rotterdam. Ze halen geld op voor kankerpatiënten tijdens allerlei evenementen. De komende maanden staan er nog twee acties op de rol. Op 9 maart is er een groot feest in zalencentrum de Buitenpoort in Huissen. En tijdens Lentekriebels in Angeren op 7 april wordt er met een spinningmarathon geld opgehaald.

Meer berichten