Foto: Ellen Koelewijn

Kerstviering ouderen Doornenburg

'Kerstmis vroeger bij ons thuis'. 'Ik heb een wens'. 'Kerstwonder'. Het zijn de titels van gedichten die tijdens de kerstviering voor ouderen in Doornenburg worden voorgedragen. Afgewisseld met de aloude christelijke kerstliederen. De ouderen waarderen het en genieten van een gezellige middag.

door Vincent Bos

DOORNENBURG – Als je ouder wordt, moet je erop uit. Dat is de reden voor veel senioren om mee te doen aan de activiteiten van de Stichting Ouderen Doornenburg. Of het nu gaat ok de carnavalsmiddag of de bijeenkomst in oktober. Ze willen erbij zijn.

Secretaris Johan Tolkamp van de stichting ziet dat het nodig is. "De ouderen genieten er zo van. Je stelt ouderen in de gelegenheid contact te hebben met elkaar. Daar hebben ze behoefte aan. Je ziet dat ook terug bij de activiteiten van de Stichting Welzijn Lingewaard." Hij doelt op de koffiedrinkochtenden en het eetcafé.

De stichting doet veel voor de ouderen in Doornenburg. "We organiseren regelmatig activiteiten voor ouderen. Van jeu de boules tot koersbal en van gym tot callanetics. Daar komen veel mensen op af."

De kerstviering bestaat al heel lang, zegt Lydia Balk (87). Ze zit al vanaf 1971 in het bestuur. "Ik merk dat er nog elk jaar behoefte aan is. Sommige ouderen willen niet weten dat ze eenzaam zijn of dat ze oud zijn." Al is de opzet wel wat veranderd, weet Lydia Balk. "Vroeger was de kerstviering simpeler van opzet. Dan kreeg je een kop koffie en een snee krentenbrood, werden er kerstliederen gezongen. Dan had je nog een heilige mis. Maar nu komen er geen priesters meer. Zelf heb ik jarenlang voor een overweging gezorgd. Eerst aan de hand van de Bijbel."

Ceremoniemeester Hans Gerdsen loopt intussen met kussentjes door de zaal. Wel zo prettig als ruggensteun. Hij draagt een flitsende kerststrik die om de haverklap oplicht. Ideaal om in de kerststemming te komen. Kerstmis en de feestdagen vormen een periode van terugblikken, zegt voorzitter Bud Joosten in zijn openingstoespraak. "Voor de een is het jaar voorspoedig verlopen, voor de ander wat minder en voor een derde wellicht vervelend. Nu is het tijd voor de kerstviering. Ik ben er speciaal voor naar de kapper geweest", zegt de kalende Joosten. Hij wil al meteen beginnen met het eerste gedicht uit het mooie boekje. Maar daarmee loopt hij net iets te hard van stapel. Eerst is het tijd voor koffie en kerstbrood. "Zie je. We lopen nu al uit. Vinden jullie het erg dat het iets later wordt?" Uiteraard stoort niemand dat. Iedereen is blij een middag van huis te zijn.

Dat zegt Gert Driessen (88) ook. "Anders zit je toch maar thuis. Hier ben je gezellig onder mekaar. We krijgen soep en broodjes. Wat wil je nog meer. Ik doe aan zoveel mogelijk activiteiten mee. Ook van de Zonnebloem. Zo blijf je toch in beweging." Ook Leentje Ketelaar (83) heeft het naar de zin. "Er is zeker behoefte aan zo'n kerstviering. Ik ben maar alleen. Hier tref je elkaar en kun je wat bijkletsen. Dan hebben we het over de laatste nieuwtjes."

Meer berichten