Foto: Ellen Koelewijn

Drukke kerstviering ouderen Gendt

Ze is al 96 jaar. Naar de kerstviering voor ouderen in Gendt heeft ze uitgekeken. Truus Voermans zit er in zalencentrum Providentia ontspannen bij. Ze zingt de kerstliedjes mee en wacht het begin van de bingo af. Om even later te smullen van een heerlijk warm en koud buffet met toetjes na.

door Vincent Bos

GENDT – De herdertjes lagen bij nachten. Het bekende kerstlied ontbreekt niet in Gendt. Hier en daar wordt meegezongen. Het licht is gedempt. Mensen zitten aan lange tafels. De opkomst is groot. Aan de activiteiten van de oudervereniging Gendt doen altijd wel 90 tot 100 mensen mee. Maar dit keer zijn 120 senioren aangeschoven. De een laat zich het bier goed smaken. Vrouwen lepelen een advocaatje naar binnen. De stemming is opperbest.

Actieve club

De oudervereniging Gendt is een actieve club, geeft secretaris Mart Berns aan. "We hebben 150 leden en dat aantal neemt elk jaar toe. Komt uiteraard door de vergrijzing. Vanaf hun 55ste kunnen mensen al lid worden. Elke maand is er wel wat te doen. De ene keer is dat een themamiddag, dan weer toneel of een koffieconcert. Natuurlijk zijn er activiteiten rond sinterklaas en kerst. Niet altijd is het zo druk. Maar deze keer zit er ook een buffet bij."

Hij signaleert dat er zeker behoefte is aan een kerstviering als deze. "Anders zou het ook niet zo druk zijn. Een persoon belde af vanwege een hernia en vindt dat verschrikkelijk. Dat geeft aan hoe graag mensen er bij willen zijn. Leerlingen van basisschool De Vonkenmorgen zijn al geweest. Ze hebben een kerstverhaal gelezen en voor muziek gezorgd", zegt Mart Berns.

"Het is fijn om er een keer uit te zijn", geeft Truus Voermans het belang van de middag aan. Ze is Brabantse van origine. Het gezin komt uit Raamsdonkveer. Haar vaker vond werk bij de werf en dat zorgde voor de verhuizing naar de Betuwe. Ze is er nooit meer weggegaan.

Ze is deze middag naar Providentia gebracht door Hilde van Betuw die ook voor De Zonnebloem actief is en als lid van de oudervereniging de kerstviering sowieso wil bijwonen. "Een kerstviering is belangrijk voor de ouderen", zegt ze. "Ze leven er helemaal naar toe. Dat geldt ook voor activiteiten van de Zonnebloem. Ze genieten er echt van. Dat kun je zo wel zien. Er is weinig voor nodig om deze mensen een plezier te doen."

Dat beaamt Truus Voermans. "Het is prima dat er zo'n middag is. Je moet er iets van maken zolang je leeft." Tijdens de kerstdagen heeft ze er geen behoefte aan. Dat gaat ze namelijk naar haar jongste zus.

Truus Goossen (86) denkt er precies zo over. Het is voor haar wel jammer dat de kerstvieringen voor ouderen in Doornenburg en Gendt op hetzelfde tijdstip zijn. Ze komt van oorsprong uit Doornenburg. Ze had er bij beide gelegenheden wel bij willen zijn. Ze is al 28 jaar lid van de oudervereniging Gendt. Daarom geniet ze in Providentia van de middag. "Het is fijn dat er wat te doen is. Als het kan doe ik overal aan mee."

Meer berichten