Foto: Ellen Koelewijn

Kerststal Hulhuizen trekt kijkers

De kerststal is bij wijze van spreken zo oud als de weg naar Bethlehem. Maar de techniek is helemaal van deze tijd. In de kapel in Hulhuizen brandt het licht in de stal dankzij zonne-energie. Jos Niels is er trots op. Sinds het jaar 2000 bouwt hij de kerststal op met beelden die wel een meter hoog zijn.

door Vincent Bos

HULHUIZEN – Er komen elk jaar meer mensen kijken. Neem Jos van Haren uit Gendt. Hij heeft de kleinkinderen Fenna van acht en Isa van vijf jaar meegenomen. De beelden zijn bijna net zo groot als de kinderen. Ze vinden de stal prachtig. "Vooral de baby is erg leuk", zegt Isa. Die baby is natuurlijk wel het kindeke Jezus.

Kerstliedjes

Wie de kapel betreedt hoort meteen kerstliedjes. Nederlandstalige nummers op bekende Engelse melodieën. In de stal staan ook de drie koningen al. Eigenlijk mogen die pas op 6 januari hun intrede doen. Maar een kniesoor die er op let. In andere kerststallen staan ze ook al aan de zijkant geposteerd.

Bovenop de kerststal staan engelen in alle kleuren en maten. Daarnaast nog een prachtige miniatuurkerk. Huisjes en een kerstboom completeren het tafereel. En al hebben de stoelen in de kapel even plaatsgemaakt voor de stal, je kunt er nog steeds een lichtje opsteken voor een dierbare.

Na sinterklaas begint Jos Niels uit Hulhuizen met het opzetten van de kerststal. De beelden zijn van polyester. Niet zwaar maar vanwege hun omvang wel onhandig om te dragen.

Niels heeft de kerststal in Brabant op de kop getikt, op de grens met België. "Ik was op zoek naar grote beelden. Een kennis van me trof die op internet aan. Goedkoop waren ze niet. Ik heb meteen contact gezocht met de verkoper. Die zei me dat degene die het eerst aan de deur zou staan, de beelden kon kopen. Maar ik antwoordde dat iemand die dichterbij hem woonde, dan altijd in het voordeel is. Ik wilde de beelden graag hebben."

De man beloofde Jos Niels dat hij de beelden de eerste drie uur niet zou verkopen. Maar dat moest de Betuwenaar wel meteen naar hem toe komen. Dat deed Jos Niels, al was het om dat moment al negen uur 's avonds en moest hij dik twee uur rijden. Na middernacht was hij thuis, Maar wél met de beelden.

Gecharmeerd

Een van de bezoekers was zo gecharmeerd van wat hij zag dat hij de kapel op schaal heeft nagemaakt. In het miniatuurmodel, ter grootte van een handpalm, zijn zelfs de stoelen aangebracht. En er brandt licht. Jos Niels kan de actie van de maker erg waarderen. "Zie je de haan op dit model? Die is van een stuiver gemaakt. Mooi toch."

Minder te spreken is hij de laatste jaren over sommige bezoekers van de kapel. Hij merkt dat de kleine kaarsen soms gewoon worden meegenomen. "De eerste jaren had ik daar geen last van. Maar nu merk ik steeds vaker dat mensen de kaarsen meenemen zonder te betalen." Hij zegt het beleefd. Zoals het hoort valt er in de kapel geen onvertogen woord.

Meer berichten