Foto: Kirsten den Boef

Knusse markt Hof van Breunissen

Een taart als kerstdecoratie. Voor deze creatieve verrassing moet je in Gendt zijn. Op de kerstmarkt in zorgcentrum Het Hof van Breunissen is er veel belangstelling voor. Tot geluk van Marga Roelofs die nog nooit in een kraam heeft gestaan maar nu constateert dat haar werk beloond wordt.

door Vincent Bos

GENDT – Eerst een misverstand uit de weg ruimen. Het gaat hier niet om een echte taart. Al lijkt dat wel. Ze heeft de 'taart' van oase gemaakt, zoals het steekschuim ook wordt genoemd. Het gaat vooral om de decoratie met die gloedvolle rode tint. "Die vruchten komen van de malisboom in onze tuin. De halve boom ligt hier", zegt Marga Roelofs in de centrale hal van het zorgcentrum waar de kramen staan opgesteld.

Het is daar een kleinschalige maar wel knusse kerstmarkt. Aan sfeerverlichting ontbreekt het niet. Je komt vanzelf in de kerststemming. De appeltjes van de malisboom gaan grif van de hand. Maar hoe komt ze toch op het idee van die taarten. "Ik ben ook kunstenaar. Ik doe aan beeldhouwen en boetseren. Daar komt de fantasie vandaan. Ik doe wel meer van dat soort dingen. Het is leuk om te experimenteren."

"In het verleden heb ik al taarten gemaakt. Die gaf ik dan weg aan vrienden. Ik vraag er € 8,50 voor. Ik vind het wel moeilijk om er een prijs voor te vragen. Met die taarten ben ik een week bezig geweest. Elk appeltje moest gepoetst worden. Ze lijken op kersen. Dat is wel toepasselijk in Gendt. Vandaar dat ik de creatie een kersentaart noem."

De zelfgemaakte kerststukken gaan in de kraam ernaast al net zo snel van de hand. Binnen de kortste keren zijn er al vier van verkocht. Reden om in allerijl amaryllissen te kopen om nog een paar nieuwe kerststukken te maken, zegt Anneke Strijbos.

De bloemstukken zijn een dag eerder gemaakt. Dat is de groep wel toevertrouwd want het bloemschikken zit in de vingers. De kaarsen voor de kerststukken hebben ze gekocht. "Het meeste groen komt uit de tuin. Daarnaast heeft Dinie Joosten groen bij de gemeente verzameld", verklaart Anneke Strijbos.

De vrouwen hebben een bloemschikcursus gevolgd "We krijgen les van Sandra. Ze leert ons veel. Het is een activiteit van het ouderenwerk in Gendt. Het zijn bovendien gezellige bijeenkomsten. Van de opbrengst van deze kerstverkoop kunnen we materialen aanschaffen voor het bloemschikken."

Geen kerstmarkt zonder muziek. In Gendt zorgt daar de accordeongroep Betuwe-Oost voor. De groep bestaat uit twaalf leden. Ze komen overal vandaan, zegt Jan van Bremen. De groep presenteert een toegankelijk repertoire. "We spelen alles wat gemakkelijk in het gehoor ligt. Daar zitten smartlappen bij maar ook luisterstukken. We spelen nummers van Biscaya maar ook van Phil Collins."

En voor deze gelegenheid zijn uiteraard ook kerstliedjes ingestudeerd. "We treden zes tot acht keer per jaar op. Vaak in zorgcentra", zegt Jan van Bremen. De groep repeteert in de Tichel in Haalderen.

Meer berichten