In de kraam van de Piejassen kan iedereen in een winters decor op de foto op de kerstmarkt in Bemmel. (foto: Kirsten den Boef)
In de kraam van de Piejassen kan iedereen in een winters decor op de foto op de kerstmarkt in Bemmel. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Veel publiek op kerstmarkt Bemmel

door Vincent Bos

Een kerstkaart van jezelf laten maken. Het kan in Bemmel. Je zet de muts van de kerstman op, doet de baard voor en gaat op de slee zitten. Het liefst met het hele gezin. De foto's worden voorzien van een feeëriek randje en klaar is de kerstkaart. Gemaakt op de kerstmarkt in Bemmel.

BEMMEL – Je moet daarvoor bij de Piejassen zijn, de organiserende club van het kindercarnaval. Ze vragen niets voor de foto. De aanwezigheid op de kerstmarkt moet louter worden gezien als promotie voor hun vereniging, zeggen de leden Cor Grasmeijer en Felix Kleinpenning.

In de kraam liggen handzame materialen. De kinderen kunnen een kroontje met een rendier op een hoofd zetten. Ook kunnen ze een kerstbal versieren. Daniek van den Heuvel (7) en haar zus Fenna (5) hebben er plezier in. Ze pakken de leukste kroontjes voor de foto.

Het is deze zondag druk in Bemmel. Er staan wel minder kramen dan vorig jaar, zegt Henk Wieland van de organisatie. "Het gaat om een kwart minder aanmeldingen. Dat is een gevolg van het slechte weer van vorig jaar toen er door sommige deelnemers weinig is verdiend."

Wieland is een tevreden man. Het kinderplein is nieuw dit jaar en voorziet in een behoefte. Er kan door de kinderen geschaatst worden en dat is maar al te leuk nu er van echt ijs nog lang geen sprake is. "De diversiteit is de kracht van de kerstmarkt. Er is voor iedereen wat, voor jong en oud. Van de proeverij, het straattheater, het kinderplein tot kunst in het kasteel en de uitvaartbeurs in de theaterkerk", aldus Wieland.

Willeke Lovink uit Drempt en Sas van Kesteren uit Driel bieden in hun kraam tal van bijzonderheden aan. "We vinden het leuk om creatief bezig te zijn. Het zorgt voor een bepaalde sfeer. We hebben voor deze gelegenheid veertig kerststukken gemaakt. Daar zijn we wel even mee bezig geweest. We hebben van noten uit de tuin kransen gemaakt. En voor die engel hebben we een oud psalmenboek gebruikt. We proberen toch uniek te zijn. We halen de spullen overal vandaan. We zijn zelfs bij familie op zolder geweest."

Hij doet alle pr-werkzaamheden voor de ondernemersvereniging in Bemmel. Dat is veel werk. Mede om die reden was Henk Wieland dit jaar genomineerd voor de verkiezing van vrijwilliger van het jaar in Lingewaard. Hij won de prijs niet. "Dat is niet erg. Ik ben al vereerd dat ik genomineerd was." Wieland geeft op de kerstmarkt in Bemmel aan dat het grote evenement niet zonder de inzet van tal van vrijwilligers kan en evenmin zonder de steun van talrijke sponsoren.
 

Meer berichten