Een leerling van basisschool De Regenboog in Bemmel legt wethouder Helga Witjes uit hoe de kunst tot stand is gekomen. (Ellen Koelewijn)
Een leerling van basisschool De Regenboog in Bemmel legt wethouder Helga Witjes uit hoe de kunst tot stand is gekomen. (Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Leerlingen tonen hoe creatief ze zijn

De Regenboog even een museum

Bemmel is een museum rijker. Er is bijzondere kunst te zien. Gemaakt door leerlingen van basisschool De Regenboog. Kunst van allerhande materialen. Vaak gevonden in een la of in de schuur. Onder het motto Meuk Is Leuk is in de klas het project tussen Kunst en Kids uitgevoerd.

door Vincent Bos

BEMMEL – De ene leerling heeft een platenspeler verwerkt in zijn kunstwerk, het andere kind had genoeg aan een petje, flacon of bloempot. Wethouder Helga Witjes van de gemeente Lingewaard is onder de indruk van zoveel inventiviteit. Zij is deze vrijdagmorgen naar De Regenboog gekomen om het speciale Tussen Kunst en Kids-Museum te openen.

"Ik heb nog nooit een museum geopend en ben toch al vijf jaar wethouder", zegt ze glimlachend. "Jullie mogen trots zijn op het eerste museum voor kinderen in de gemeente." Daarna krijgt ze uiteraard een rondleiding.

Het toeval wil dat in dezelfde week de Hermitage in Amsterdam kunst voor kinderen onder de aandacht brengt. De directeur Cathelijne Broers benadrukte in het tv-programma Tijd voor Max dat kunst belangrijk is voor de creatieve ontwikkeling van kinderen.

Zo denkt De Regenboog in Bemmel er ook over. "Het is goed dat kinderen leren wat kunst is. Je hebt als kind zoveel talent. Het gaat in dit project om kleur, om techniek en samenwerken. Het zijn elementen die in het onderwijs terugkomen", verklaart onderwijsassistent En-ella Nagelkerke. "Met kunst laten kinderen zien hoe creatief ze zijn."

Kunstenaar Bas Wierink en Marlou Stoffels hebben de kinderen begeleid. "Voor de leerlingen uit de bovenbouw hadden we de opdracht een schaalmodel te maken voor kunst op de rotonde bij de school. De onderbouw is bezig geweest met het thema monsters", legt Wierink uit.

"De kinderen waren heel enthousiast", heeft leerkracht Daniëlle Janssen van de groepen 2 en 3 geconstateerd. "Ze zijn bezig geweest met kosteloos materiaal. Ze hebben er monsters van gemaakt en geleerd materialen met elkaar te verbinden met bijvoorbeeld tape of elastiek."

De kinderen zijn zes weken met kunst bezig geweest. Alle groepen hebben meegedaan. Er is enorm hard gewerkt. Het resultaat mag er zijn. De school is er trots op, zegt organisator en leerkracht Jeanne Peters.

Alle klassen hebben van Bas Wierink en Marlou Stoffels opdrachten gekregen. "We hebben technieken aangeleerd die ze konden benutten. Ze hebben in het kader van Meuk Is Leuk allerlei spullen gebruikt. Die hebben ze thuis van zolder gehaald of in de schuur gevonden", zegt Wierink.

In de aula van de school klinkt klassieke muziek. Wel zo toepasselijk nu de school een museum is. En-ella Nagelkerke is al net zo enthousiast als de kinderen. "Het mooie is dat ze zelf ontdekken hoe ze met creativiteit iets kunnen weergeven. Kinderen riepen eerst 'Oh neen. Dat kan ik niet'. Uiteindelijk is het heel erg leuk geworden." Dat konden de ouders later ook zien. Ze zijn trots op hun kind als kunstenaar.

Meer berichten