Netty Gebbing signeert het boek dat Martin Joosten uit Zaandam heeft gekocht. (foto: Kirsten den Boef)
Netty Gebbing signeert het boek dat Martin Joosten uit Zaandam heeft gekocht. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Netty Gebbing signeert kinderboek

Boeken over Gendt staan sinds zaterdag in een boekenkast in Zaandam. Martin Joosten is zo geïnteresseerd in de geschiedenis over zijn voormalige dorp dat hij een paar naslagwerken heeft aangeschaft. En meteen koopt hij het boek Vlieg op Zonna van Netty Gebbing uit Doornenburg.

door Vincent Bos

GENDT – Netty Gebbing is naar The Read Shop in Gendt gekomen om haar boek te signeren. Druk is het in het eerste uur bij haar kraam niet. Maar dat maakt de weg vrij voor boeiende gesprekken. Zoals met Antoinette en Martin Hermsen die voor een familieaangelegenheid naar de Betuwe zijn gekomen.

Hij is op zoek naar geschiedkundige boeken over Gendt en heeft een paar prachtige exemplaren op de kop getikt. Gendt tussen Kraaijenbosch en Knienepol en Gendt tussen stad en dorp zijn twee exemplaren van de historische kring. En het boek De tweede feitenman van Herman Buurman gaat ook mee.

En dan raken ze met Netty Gebbing in gesprek over woningen die in de streek stonden, over Kasteel Doornenburg. Er worden herinneringen opgehaald. Juist de prominente aanwezigheid van het kasteel in Vlieg op Zonna is voor Martin Joosten een mooie reden om het boek te kopen.

Vlieg op Zonna is twee maanden geleden gepresenteerd. Er kwamen veel mensen op af. Het is het tweede boek van Netty Gebbing. Eerder kwam De Sterrenkoning uit. Haar optredens als verhalenvertelster gaan haar wel wat gemakkelijker af dan het schrijven, bekent ze. "Het taalgebruik is anders. Je moet als schrijfster kleuren met woorden."

Het tweede boek kwam wel wat vlotter tot stand. "Maar dan nog ben je steeds aan het verbeteren. Dat schijnt erbij te horen heb ik me laten vertellen. Je hebt wel meer ervaring. Dat helpt."

De illustraties in het boek zijn gemaakt door Annie Meussen. De twee kennen elkaar al heel lang. "Als de mensen het boek zien zijn ze er weg van. Als schrijfster kom je er bekaaid van af. De eerste reactie van de mensen is dat ze de tekeningen zo mooi vinden", lacht Netty Gebbing.

Ze merkt wel dat er steeds minder gelezen wordt. En als kinderen al een boek kiezen, dan is dat er al snel een van Annie M.G. Schmidt. "Vlieg op Zonna kan door iedereen gelezen worden. Het is een boek voor mensen van 6 tot 106 jaar. Er zit een diepere laag in het boek die net zo interessant is voor kinderen als voor volwassenen."

Ze doelt op de hoofdpersoon die opnieuw wordt geboren, maar dezelfde fouten maakt. Ze is in het eerste en tweede leven een mopperpot. Dat verandert pas na de ontberingen die ze doorstaat.

In het boek komt Kasteel Doornenburg voor. Dat is voor Mieke van Vorstenbos de reden om naar de boekhandel te komen. "Ik werk op het kasteel. Als voorleesoma is het dan logisch dat je het boek koopt." Vlieg op Zonna is een kleurrijk sprookje over vriendschap en trouw en vooral het vinden van jezelf. Het is verkrijgbaar in de plaatselijke boekhandel en op Kasteel Doornenburg.

Meer berichten