Deskundige Ewald Nijenhuis laat de kinderen in de bibliotheek in Bemmel zien hoe een sterrenkijker werkt. (foto: Kirsten den Boef)
Deskundige Ewald Nijenhuis laat de kinderen in de bibliotheek in Bemmel zien hoe een sterrenkijker werkt. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Vanuit de ruimte contact met familie'

Veel interesse voor ruimtevaart

Wat neemt een astronaut mee tijdens een ruimtevaart? "Nou, ik zou elektronica meenemen. Dan heb ik in elk geval contact met mijn familie", zeggen Tijmen Smit en Jeroen Paardekooper. Ze nemen deel aan het kindercollege in Bemmel.

door Vincent Bos

BEMMEL – Dit keer is Ewald Nijenhuis naar de bibliotheek gekomen om te vertellen over de ruimtevaart, het sterrenstelsel en het leven van een astronaut. Het wordt geen zweverig college maar een boeiend betoog. Het enthousiasme spat ervan af. Zowel bij de spreker als de kinderen. Bijna veertig zijn het er. Uit Bemmel en Gendt, maar ook uit Elst. Het geeft aan hoezeer dit onderwerp tot ieders verbeelding spreekt.

Ewald Nijenhuis is op de middelbare school enthousiast geraakt over alles wat met ruimtevaart te maken heeft. "We kregen een jaar lang iedere week een uur sterrenkunde in plaats van wiskunde. Het heelal fascineert me. Dat heelal is zo enorm groots, zo onbegrijpelijk. Dat prikkelt mijn nieuwsgierigheid."

De kinderen hebben dezelfde nieuwsgierigheid. Neem Sander Scholten (8) uit Gendt. Astronaut André Kuipers heeft hem geïnspireerd. "Zozeer dat hij meer over de ruimtevaart wil weten", zegt zijn moeder Rebecca Scholten. "Sander heeft het dan over onderzoeksresultaten en zwaartekracht. Hij heeft ook wetenschappelijk blad, Zo Zit Dat. Daarin gaat het niet alleen over de ruimtevaart. Dat hij zo geïnteresseerd is komt ook door zijn hoogbegaafdheid."

Kim Kuster (9) uit Elst is met een groep van basisschool Sunte Werfert naar Bemmel gekomen. "Ze doet met de groep mee aan de First Lego League", zegt moeder Anneke In 't Zandt. Bij die wedstrijd worden kinderen uitgedaagd om de rol van technologie te onderzoeken. "Een van de opdrachten is dat ze Ewald Nijenhuis mogen interviewen", vult ze aan.

Tijmen Smit (11) en Jeroen Paardekooper (11) uit Elst behoren ook tot die groep. Het heelal vinden ze een interessant onderwerp. Ze zijn aardig op de hoogte. "Zo weten we welke planeten er zijn en dat het ruimtevaartstation ISS twintig jaar bestaat." Ook voor het duo geldt dat André Kuipers indruk op hen gemaakt heeft. "Ja, die willen we nog wel een keer ontmoeten."

De interactie met de kinderen maakt van het college een boeiend uur. Nijenhuis wil van de kinderen weten wat een astronaut meeneemt op een ruimtereis en wat hij moet leren om mee te kunnen. De een zegt dat een astronaut kleren meeneemt. Maar geen spijkerbroek. De kleren laat hij thuis, zegt Nijenhuis. Hij draagt in de capsule immers een ruimtepak. "Hij neemt luiers mee omdat hij niet kan plassen", zegt een jongen. "Nou", reageert Nijenhuis. "Ze hebben een speciale wc en ze leren hoe ze op een toilet moeten mikken."

Ook wil hij van de kinderen weten hoe lang je erover doet om naar de maan te lopen. "Zeker 12,5 jaar", menen Jeroen Paardekooper en Tijmen Smit. "Het is ongeveer elf jaar", zegt Nijenhuis. "Maar dan moet je wel elke dag honderd kilometer lopen. En dat is best veel."

Meer berichten