Jacob de Haan luistert naar de optredens tijdens de muzikale Lingewaard Cup. (foto: Kirsten den Boef)
Jacob de Haan luistert naar de optredens tijdens de muzikale Lingewaard Cup. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Volharding winnaar Lingewaard Cup

De ene keer speelt hij op de buisklokken, dan weer op de kleine trommel. Steeds in de juiste volgorde. Je moet er wel je hoofd bij houden natuurlijk. Maar dat doet Alex Ubbink dan ook als hij met harmonie St. Caecilia uit Doornenburg deelneemt aan de strijd om de Lingewaard Cup.

door Vincent Bos

DOORNENBURG – De harmonie opent de strijd in het Schuttersgebouw in Doornenburg. Vijf orkesten doen mee: St. Caecilia uit Doornenburg, Udi uit Bemmel, St. Caecilia uit Gendt, Volharding uit Huissen en St. Caecilia uit Angeren. Jacob de Haan, een alom bekende dirigent en veelzijdig componist, wijst Volharding als winnaar aan.

Van Volharding wordt wel verwacht dat het de strijd de volgende keer organiseert. Daar hoopt wethouder Helga Witjes van Lingewaard wel op. Ze heeft zo genoten dat het evenement een vervolg verdient.

De Lingewaard Cup is een initiatief van St. Caecilia uit Doornenburg. "We hebben in Lingewaard prachtige harmonieorkesten. Maar we treden eigenlijk nooit samen op. Dit is een mooie gelegenheid om dat wel eens te doen", zegt voorzitter Marcel Knuiman.

Met dit concours geeft St. Caecilia er weer blijk van steeds nieuwe wegen in te slaan. Daar heeft het publiek volgens Knuiman behoefte aan. Ook al omdat muziekverenigingen zich steeds minder op straat presenteren.

Volharding heeft zich volgens dirigent Casper Braafhart uit Zevenaar maandenlang op deze wedstrijd voorbereid. Udi uit Bemmel hoefde dat volgens voorzitter Frank Timmermans niet speciaal te doen. "We hebben vorige week deelgenomen aan een concours en daar een eerste prijs behaald. Voor dat concours hadden we al voldoende gerepeteerd."

Udi is een vereniging met tachtig leden en een grote jeugdgroep. "We zetten daar speciaal op in en bieden een professionele opleiding aan. We koesteren de jeugd en steken er daarom veel geld in."

Frank Timmermans geeft aan dat Udi onder meer een nummer speelt van componist Jacob de Haan. "We vonden het wel leuk een nummer van hem te kiezen. De kans op doublures is klein. De Haan heeft immers ontzettend veel geschreven."

Casper Braafhart heeft het druk deze middag. Hij dirigeert twee orkesten. Naast Volharding is dat St. Caecilia uit Angeren. Het zijn twee totaal verschillende orkesten, geeft hij aan. Hij heeft het naar de zin bij beide orkesten. Vooral omdat ze muzikaal veel te bieden hebben. Al speelt het korps uit Angeren al wat langer populaire muziek. Hij wil met Volharding ook die kant op.

Alex Ubbink heeft zijn bijdrage dan al geleverd. Bij St. Caecilia uit Doornenburg speelt hij vier instrumenten: buisklokken, klokkenspel, kleine trommel en marimba. "Het is een kwestie van veel repeteren. Zo komen de automatismen erin. Soms bespeel je een instrument heel kort en dan moet je weer wisselen. Je moet op de dirigent letten, het blad lezen en spelen. Dat is best veel. Maar ik heb het al zo vaak gedaan. Het nummer zit gewoon in mijn hoofd."

Meer berichten