De Spanjaard Daniel Caverzaschi in actie tijdens het rolstoeltennistoernooi voor dubbels in Bemmel. (foto: Ellen Koelewijn)
De Spanjaard Daniel Caverzaschi in actie tijdens het rolstoeltennistoernooi voor dubbels in Bemmel. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Sterk bezet toernooi in Bemmel

Hij is een echte tennisliefhebber. Zelf beoefent hij de sport ook. Theo Reijmers uit Haalderen volgt alle grote toernooien. Als de wereldtoppers dan naar Bemmel komen, gaat hij elke dag kijken. In dit geval gaat het om de beste spelers in het rolstoeltennis. Hij heeft diep respect voor hun prestaties.

door Vincent Bos

BEMMEL – De Schaapskooi in Bemmel is enkele dagen het decor van een internationaal dubbelspeltoernooi voor rolstoeltennissers. Een sport waarin Nederland tot de dominante landen behoort. Bij de mannen is Tom Egberink erg succesvol. De dertigjarige Marjolein Buis is een van die toppers bij de vrouwen. Ze woont in Beuningen. Daardoor speelt ze bijna een thuiswedstrijd.

Sowieso is het voor haar wel eens fijn in Nederland te spelen. Want ze is twintig weken per jaar onderweg. "Kan ik eens heerlijk in mijn eigen bed slapen." Ze heeft bovendien een link met de Betuwe. Haar oom woont in Bemmel. Hij heeft een keukenbedrijf. "Als het even kan ga ik vrijdag naar hem toe om een keuken uit te zoeken. Ook verwacht ik hem wel een keer op de tribune", zegt Marjolein Buis.

Ze heeft er veel voor moeten doen om de top te bereiken. Ze traint 5,5 dag per week. Ze heeft elke dag twee trainingssessies van anderhalf tot twee uur en daarna nog fysio. "Als ik 's avonds thuis komt ben ik moe en is het ook wel eens fijn om op de bank te gaan liggen."

Ze heeft grote toernooien gewonnen en bij de Paralympics twee keer een gouden medaille behaald in het dubbelspel. Een keer met Esther Vergeer, de tweede keer met Diede de Groot. "Bij de Paralympics in Tokio in 2020 wil ik toch ook graag een keer goud winnen in het enkelspel."

Op de eerste dag in Bemmel zijn overdag de tribunes veelal leeg. Theo Reijmers uit Haalderen is er wel. "Ik heb veel respect voor deze mensen die gehandicapt zijn maar als doel stellen dat ze iets van het leven willen maken. Het boeit me enorm als ik zie wat ze in de rolstoel presteren. Hoe snel ze draaien met de rolstoel. Dat is echt heel knap. Natuurlijk gaat daar jarenlange training aan vooraf. Het is bewonderenswaardig wat ze doen."

Vorig jaar was Theo Reijmers er ook elke dag bij. Hij blijkt een groot fan te zijn van de twee Fransen. Hij doelt op Stephane Houdet en Nicolas Peifer. "Die zijn echt geweldig", stelt hij. "Die Houdet staat vijfde op de wereldranglijst en heeft in het dubbelspel bij de Paralympics goud behaald met Peifer. Ik geniet ervan hen te zien spelen."

Harry Koning uit Ede is een andere toeschouwer die vol bewondering de verrichtingen volgt van de rolstoeltennissers. "Het is uitzonderlijk goed wat ze presteren. Ik heb er diep respect voor. Als je ziet wat ze kunnen. Als je gehandicapt raakt, moet je omschakelen. Ga maar eens in een rolstoel zitten en probeer dan maar eens heel snel te draaien. Dat lukt deze sporters."

Harry Koning tennist zelf in Elst waar zijn vriendin woont. Soms gaat hij naar wedstrijden kijken. "Rolstoeltennis zie je niet zo veel op tv. Deze sporters verdienen echt meer aandacht."

Meer berichten