Foto: Ellen Koelewijn

Kinderen geven eigen speelgoed weg

Het ene meisje heeft een knuffel in de schoenendoos gestopt. De jongen heeft afstand gedaan van een speelgoedauto. Geen elektrische natuurlijk want daar hebben ze in Afrika niets aan. De huizen hebben er geen stopcontacten. De schoenendoosactie in Haalderen is afgerond met 65 inzendingen.

door Vincent Bos

HAALDEREN – In dorpshuis De Tichel staan de dozen op tafel. Fleurig ingepakt. Maar met de deksel los. Want bij de distributiecentra willen ze alle dozen nog eens controleren. Om er zeker van te zijn dat in elke doos tandenborstel en tandpasta, zeep, drie schriften, pennen en potloden zitten om maar eens wat te noemen.

Haalderen doet al een jaar of zes mee aan de grote schoenendoosactie van Stichting de Samaritaan (zie kader). Altijd met succes, zeggen Monique van Vorsselen, Manon Vinck-Weijers, Eva en Wilma Rikken. "Dit jaar zijn er wel minder schoenendozen ingeleverd dan de vorige keer. Waar het aan ligt? Geen idee. We hebben voldoende flyers verspreid. Maar ouders zijn tegenwoordig erg druk", zeggen ze. Haalderen begon met 120 dozen en zit nu op iets meer dan de helft daarvan.

De schoenendozen worden getransporteerd naar verschillende landen. "Dit jaar naar kinderen in Sierra Leone, Zambia, Togo, Servië, Roemenië, Oekraïne en het vluchtelingenkamp op Lesbos. Vorig jaar gingen er nog inzendingen naar Armenië. Je kunt mee naar bijvoorbeeld Roemenië. Dat zou ik best wel eens willen doen. Maar het lastige is dat je vrij moet vragen, maar ik wil er graag bij zijn als de schoenendozen worden uitgedeeld", zegt Eva Rikken.

In Haalderen konden de schoenendozen op drie plaatsen ingeleverd worden. Supermarkt Jumbo uit Bemmel heeft mandarijnen beschikbaar gesteld voor iedereen die een schoenendoos inlevert.

Eva Rikken legt uit dat de kinderen in arme landen het leuk vinden om een schoenendoos te krijgen. Ze heeft een film opgezet waarop kinderen uit Sierra Leone een doos uitpakken. Ze kijken nieuwsgierig tussen de spullen en toveren een stralende lach op hun gezicht. Dat moet de kinderen in Haalderen goed doen.

Stichting De Samaritaan heeft de schoenendoosactie bedacht. Jaarlijks worden vanuit Nederland en België 42.000 schoenendozen verstuurd. Gevuld met toiletartikelen, schoolspullen en speelgoed. De dozen gaan naar kinderen in arme landen. Die verblijven in vluchtelingenkampen, sloppenwijken, ziekenhuizen of weeshuizen. De schoenendozen worden eind november ingeleverd. Voor organisatie en transport vraagt de Stichting om een bijdrage van vijf euro.

Meer berichten