Foto: Kirsten den Boef

Dag van de Mantelzorg in Bemmel

Ze zorgen samen voor een vrouw van 92 jaar. Mitzi en Jan Veldboer uit Huissen doen dat met plezier al kost het veel tijd. Een paar keer per week gaan ze naar de vrouw toe. Ze helpen met van alles en rijden haar elke week naar de oogarts, vertellen ze op de Dag van de Mantelzorg in Lingewaard.

door Vincent Bos

BEMMEL – De oude vrouw heeft de hulp zeker nodig. Ze kan niet zonder. Vooral omdat ze slecht ziet en hoort. Ze heeft bovendien artrose. Buurtzorg komt er al. Die ziet erop dat de vrouw haar maaltijden neemt.

De vrouw kan ook rekenen op de niet aflatende zorg van Mitzi (79) en Jan Veldboer (72). Zij kent de vrouw van de bezoekgroep van de Zonnebloem. Ze kwam er dus al vaker. Hoewel ze voor deze organisatie niet meer actief is, zijn de contacten met de vrouw gebleven. Zeker omdat ze nog thuis woont en niet wil verhuizen. "Mijn man gaat alle dokters met haar af."

Jan Veldboer is ook mantelzorger voor zijn vrouw die vanwege artrose achter een rollator loopt. Hij rijdt haar vaak maar liever loopt ze een eind. Ze helpen elkaar. "En zo kunnen we met elkaar nog goed functioneren", leggen ze uit.

Het is deze zaterdag druk in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel. Hier is een informatiemarkt opgezet voor alle mantelzorgers. Ze krijgen bovendien een waarderingsvoucher.

Wethouder Aart Slob van Lingewaard geeft aan hoe noodzakelijk de Dag van de Mantelzorg is. "Het is belangrijk dat mantelzorgers gehoord en gezien worden. Ze willen af en toe even tijd voor zichzelf. Om zo de accu op te laden."

Hij geeft aan dat de mantelzorgers ook even van huis moeten kunnen. Dat ze dan een beroep kunnen doen op vervangende zorg ofwel respijtzorg. "We zijn in Lingewaard druk doende die respijtzorg handen en voeten te geven. Respijtzorg is opgezet in het Dominicanenklooster in Huissen en De Minkhof in Bemmel."

Riet Lutan (87) is daar blij mee. Ze is ondanks haar eigen hoge leeftijd mantelzorger voor haar man. Hij gaat ook naar de activiteiten in het klooster. "Dat is prettig. Daar wordt hij geactiveerd en gemotiveerd. Kan ik ook wat anders doen. De zorg wordt steeds zwaarder. 's Avonds ben ik echt moe."

Mantelzorgers zijn er in alle leeftijden. Karin Welink (50) uit Gendt en haar dochter Kimberly (25) zijn daar een voorbeeld van. "Ik ben mantelzorger voor mijn moeder", zegt Karin Welink. "Dat brengt druk, spanning en stress met zich mee. We doen alles wat kan. Maar je moet wel overal achteraan. Ze woont nog zelfstandig in het zorgcentrum St. Jozef in Lent. Maar dan moet je wel opletten dat alles volgens de afspraken verloopt. Dat gebeurt niet altijd."

"Mijn moeder houdt het huis zelf schoon. Wij doen de was en de boodschappen", vertelt Karin Welink. Kimberly helpt eveneens. Soms gaan ze met zijn drieën naar een broer van Karins moeder in Beilen. "Dan ben je toch een hele dag onderweg. Ze vindt de Dag van de Mantelzorg echt nodig. "Zo kun je ervaringen uitwisselen en zie je nieuwe ontwikkelingen. Over hulpmiddelen bijvoorbeeld."

Meer berichten