Hans Janssen legt tijdens de wijkontmoetingsdag in De Zilverkamp uit hoe woningen het best geïsoleerd kunnen worden. (foto: Kirsten den Boef)
Hans Janssen legt tijdens de wijkontmoetingsdag in De Zilverkamp uit hoe woningen het best geïsoleerd kunnen worden. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Met plezier wonen in De Zilverkamp

Ze wonen ontegenzeggelijk met veel plezier in De Zilverkamp. Over de opknap van de wijk zijn de meningen verdeelt. De een is er enthousiast over, de ander gruwt ervan. Dat blijkt tijdens de wijkontmoetingsdag in De Kuul waar foto's een beeld geven over de ontwikkeling van de wijk.

door Vincent Bos

HUISSEN – De Zilverkamp gaat voor goud. De spandoeken bij het winkelcentrum laten geen ruimte voor twijfel. De inwoners geven ermee aan dat De Zilverkamp op weg is naar het vijftigjarig bestaan in 2023.

"We wonen er naar volle tevredenheid", windt Truus Houben er geen doekjes om. "Als onze kinderen op bezoek komen zeggen ze steeds 'Wat is er veel veranderd'. En dat is ook zo. Er is al veel verbeterd. Bovendien koesteren we de oude bongerd achter ons huis en zeker de prachtige perenboom die er staat. Je ziet er veel mensen peren rapen."

De aanpak van het groenonderhoud kan Truus Houben wel bekoren. "Het groenonderhoud is sterk verbeterd. Ook zijn er bankjes gekomen. Wat we vooral waarderen is dat we in Huissen een heerlijk centrum hebben met veel voorzieningen en dat in onze wijk zo'n prachtig winkelcentrum staat."

In die wijk is veel interesse in de verduurzaming van de huizen. Dat merkt Hans Janssen van Lingewaard Energieloket. Hij wordt overstelpt met vragen over het isoleren van huizen en waar bewoners het best mee kunnen beginnen. "Begin boven want dertig procent van de warmte verdwijnt juist via het dak", vertelt hij.

De opknap van de wijk had van Pierre den Teuling wel achterwege mogen blijven. Hij heeft dat de gemeente Lingewaard herhaaldelijk laten weten en de wethouder erop aangesproken. "Maar die schaart zich achter de ambtenaar. Jammer, want bij ons is de sfeer uit de straat verdwenen nu oude bomen, esdoorns in dit geval, gekapt zijn. Kijk, we wonen er met plezier. Al 43 jaar. Dat zegt genoeg. Maar die revitalisering vind ik echt geldverspilling."

Hij betreurt het dat bomen zijn vervangen door blik (auto's). "Die bomen hadden best ingepast kunnen worden. Nu is de straat kaal en saai. Terugdraaien, zou ik zeggen. Maar ja, dat kost nog meer geld."

Aan de hand van tal van foto's is te zien hoe de wijk zich ontwikkeld heeft. Gezien de drukte mag je concluderen dat de bewoners belangstelling hebben voor hun wijk. Daar hoopt Joachim de Bruin van de Wijkvereniging Zilverkamp ook op. "Binnen een wijk kan veel gebeuren, mits je elkaar maar ontmoet. Daar is deze middag voor. Dat je mensen met elkaar verbindt, dat ze contact hebben met elkaar. Want het gebeurt nog wel eens dat je een persoon van drie huizen verderop geen gedag zegt omdat je hem niet kent."

Hij hoopt deze middag vooral dat mensen zich aanmelden om wijkactiviteiten voor kinderen te organiseren. "Met Loovelden erbij praat je over een wijk van duizend kinderen. We hebben behoefte aan mensen die meehelpen organiseren. Als ik aan het eind van de dag vijf namen heb, ben ik al blij." Binnen twee uur heeft bij die namen al binnen.

Meer berichten