Morris Janssen (links) en Wim Vos zijn echte vogelliefhebbers. Ze hebben van hun vogels kampioenen gemaakt. (foto: Ellen Koelewijn)
Morris Janssen (links) en Wim Vos zijn echte vogelliefhebbers. Ze hebben van hun vogels kampioenen gemaakt. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Show van Onder Ons in Gendt

Jaren geleden was Wim Vos een lange tijd ziek. Naar zijn vogels had hij geen omkijken. Daar werd voor gezorgd door een clubgenoot. Zo doen ze dat bij vogelvereniging Onder Ons in Gendt. Wim Vos is er blij om. Nu kan hij weer van zijn vogels genieten en kampioenen kweken.

door Vincent Bos

GENDT - Dat is hem bij de tentoonstelling van Onder Ons in De Leemhof in Gendt opnieuw gelukt. "Thuis heb ik kasten vol bekers staan. Nu ben ik voor het vierde jaar op rij kampioen met de kleurkanaries. Het is een kwestie van goede vogels kopen bij de kwekers thuis. Ik koop liever vier goede vogels dan tien mindere. Als je slechte vogels aanschaft kun je er geen goede van maken. Het kost wel wat. Om een goede vogel te kopen moet je echt de portemonnee trekken."

Wim Vos, ook penningmeester van Onder Ons, heeft een stuk of honderd vogels. Elke dag geniet hij ervan. "Van kinds af aan heb ik al vogels. Het kweken en verzorgen kost veel tijd. Ik ben er zeker twee uur per dag mee bezig. In de periode van de kweek zelfs drie uur. Dat maakt me niet uit. Ik doe het maar al te graag."

Dat ging even niet hij ziek werd. "Ik heb maanden op bed gelegen. Maar een clubgenoot heeft me overal mee geholpen. Hartstikke fijn van hem. Ik wilde vanwege de ziekte eigenlijk stoppen met de vogels, maar ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb. Toen een ander lid plots ziek werd en naar het ziekenhuis moest heeft een clubgenoot de vogels bij hem opgehaald voor de tentoonstelling."

Het is Onder Ons ten voeten uit. De leden staan altijd voor elkaar klaar. In goede en slechte tijden. De club telt nog vijftig leden maar heeft volgens Wim Vos absoluut bestaansrecht. Het oudste lid is Henk Kerkman, 87 nu, en tegenwoordig ringcommissaris. Hij heeft geen vogels meer. Wel jaren gehad. Toch kan hij de club niet missen. "Hij is goud waard voor onze club", stelt Wim Vos.

Morris Janssen uit Bemmel is met zijn dertien jaar het jongste lid. En bij zijn eerste tentoonstelling is hij al meteen in de prijzen gevallen met zijn harlekijn kanaries. "Deze vogels hebben een mooie kuif, ze zijn mooi symmetrisch getekend. Het is een prachtige vogel. Ik ben best trots dat ik meteen een prijs heb, dat had ik nog niet verwacht", zegt hij bescheiden.

"Bij het kweken moet je de beste vogels er tussenuit zoeken en koppelen. Je moet de mooie bij elkaar zetten. Ik heb ook barmsijzen maar daar stop ik mee. Ik wil me op een vogelsoort concentreren", zegt Morris Janssen die voor- en na schooltijd bezig is met zijn vogels. Hij volgt een studie aan de Helicon. Om goede vogels te keken krijgt hij tips van collega's.

De volgelshow in Gendt maakt volgens Wim Vos deel uit van de streekcompetitie. Die bestaat uit drie tentoonstellingen. De volgende twee zijn in Oosterhout bij Kantropa en Huissen bij De Martel. Er wordt dan gejureerd op vier soorten: kleurkanaries, tropische vogels, postuurkanaries en parkieten. De vijf beste beoordelingen tellen iedere keer mee voor het eindresultaat.

Meer berichten