Voorzitter Gerard van Leeuwen van de Gendtse Vogelvrienden heeft gezien dat het met de kwaliteit wel goed zit. (foto: Kirsten den Boef)
Voorzitter Gerard van Leeuwen van de Gendtse Vogelvrienden heeft gezien dat het met de kwaliteit wel goed zit. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Expositie Gendtse Vogelvrienden

Vakantie zit er voor hem niet in. Daar is hij veel te druk voor. Alexander de Keijzer kan thuis gewoon niet weg. Hij moet voor de vogels zorgen. Hij maalt er niet om. Zo'n 250 vogels heeft hij. De mooiste exemplaren zijn te zien tijdens de jaarlijkse tentoonstelling van de Gendtse Vogelvrienden.

door Vincent Bos

GENDT – Met zijn 48 jaren is hij een van de jongste leden. Het geeft aan dat de vergrijzing heeft toegeslagen. De club telt nog maar dertig leden, zegt voorzitter Gerard van Leeuwen. Hij heeft zelf jarenlang vogels gehad. Nu niet meer. "Jeugd zie je tegenwoordig niet meer. Wie heeft er thuis nog een volière?"

Hans Bakker heeft zijn eerste zebravink van de voorzitter gekocht. Het was een gouden greep. Sindsdien heeft hij veel prijzen gewonnen. Hij heeft er oog voor. Hij weet uit ervaring hoe je kampioenvogels kunt kweken. Het is een kwestie van goed selecteren.

De Gendtse Vogelvrienden mag dan een kleine club zijn, de leden hebben wel kwalitatief goede vogels. De prijzen waarmee ze thuis komen zijn er het bewijs van.

Voor de jaarlijkse show in cultureel centrum De Leemhof zijn 200 vogels ingebracht, iets minder dan in voorgaande jaren. "We zijn wel een vereniging met bestaansrecht. De inkomsten en uitgaven zijn in balans. We zijn een gezonde vereniging", geeft Gerard van Leeuwen aan.

Alexander de Keijzer is de penningmeester van de Gendtse Vogelvrienden. Hij is dagelijks anderhalf uur bezig met de verzorging van de vogels. "Van belang is dat je ze goed zaad geeft, water en dat je de kooien schoonhoudt. Als ze jongen hebben geeft je ze eivoer. Dat is ei met beschuit. Om ziekten buiten de deur te houden moet je er onder meer voor zorgen dat de vogels in goede conditie zijn. Hygiëne is belangrijk. Daarom laat ik anderen niet tot de kooien toe."

Theo Otters, lid van Onder Ons uit Gendt, is begonnen met kippen en duiven. Maar toen hij de zebravinken van Hans Bakker zag, koos hij voor vogels. Hij heeft Japanse nachtegalen, gouldamadines en schamalijsters. Vooral die lijsters kunnen prachtig zingen. En daar geniet hij elke dag van.

De Gendtse Vogelvrienden is op 11 januari 1962 opgericht. De eerste onderlinge tentoonstelling was al een half jaar eerder. De vereniging telt momenteel dertig leden. Naast een onderlinge is er ook een nationale tentoonstelling. Die is dit jaar in De Leemhof in Gendt. De club is lid van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Op de show zijn verschillende soorten vogels te zien: van zebravinken en gouldamadine tot postuurkanaries, parkieten en exoten.

Meer berichten