Foto: Kirsten den Boef

Jongeren voelen zich thuis bij SMH

Jongeren en muziekverenigingen. Het is tegenwoordig een lastige combinatie. Maar niet bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen (SMH). Kijk maar eens naar de slagwerkgroep. Aan tieners geen gebrek. Aan passie evenmin, zo blijkt tijdens het concert in De Gouden Engel.

door Vincent Bos

HUISSEN – Neem Sofie Diesveld (12), Nomsa Boerboom (12) en Julia Hendriksen (15). Drie jongeren die met veel plezier spelen. Ze zijn in de slagwerkgroep helemaal in hun element. "Het is een leuke groep, de sfeer is fijn en we spelen populaire muziek." Het zijn de redenen waarom ze het bij SMH zo naar de zin hebben.

Sofie Diesveld speelt ook gitaar en ze turnt. Nomsa Boerboom zit bij een dansgroep en Julia Hendriksen mag graag boksen. Maar als ze moeten kiezen, dan wint de muziek het. "Slagwerk is ook best wel cool", zegt Nomsa. "Blazen is gewoon minder leuk dan slaan op de slagwerkinstrumenten", zegt Julia, die eerder blokfluit speelde.

Dat wordt bevestigd door bestuurslid Helma Visscher. "Van belang is dat de leden van het slagwerkensemble meepraten over de nummers. Het is een leuke groep. Het aardige is dat je op alle slagwerkinstrumenten kunt spelen. De ene keer is dat de pauk, de andere keer de grote trom, xyolofoon of vibrafoon. We beheersen de techniek om op deze instrumenten te spelen. Die afwisseling spreekt de leden aan."

Kleintje Beguin is het favoriete nummer van Nomsa Boerboom. Sofie Diesveld kiest voor First Samba. Julia Hendriksen maakt het niet uit welke nummers op de lijst staan. Ze vindt alle nummers heerlijk om te spelen. Wel is duidelijk dat muziek van Kensington goed scoort.

Willem Bierman (18) is via zijn vader bij de slagwerkgroep gekomen. Hij mag graag nummers uit vroeger tijden spelen, bijvoorbeeld Summer of '69. Hij zit in de muziekcommissie die bepaalt welke nummers ingestudeerd worden. Tijdens het concert speelt de slagwerkgroep nummers als Eve of War van Jeff Wayne en The Lions Sleeps Tonight. Samen met het harmonieorkest wordt Groovy Kind of Love van Phil Collins gespeeld.

De Stedelijke Muziekvereniging Huissen (SMH) telt ongeveer veertig leden. De helft daarvan bestaat uit de slagwerkgroep en de leerlingen. Bij de slagwerkers zijn bijna evenveel mannen als vrouwen te zien. Veel jongeren zijn via het project Muziek Maak Je Zelf bij de club beland. De lessen zijn bedoeld voor kinderen van groep 4 tot en met 7. De slagwerkgroep staat onder leiding van Mike de Geest. John Jacobsen is de dirigent van het harmonieorkest.

Meer berichten