Aan het bloemschikken bij De Minkhof beleven de bezoekers veel plezier. De voorziening voorziet in een behoefte. (foto: Ellen Koelewijn)
Aan het bloemschikken bij De Minkhof beleven de bezoekers veel plezier. De voorziening voorziet in een behoefte. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Met plezier naar Minkhof Bemmel

Ze had eerst eigenlijk helemaal geen zin om naar Leef- en Doe Boerderij De Minkhof in Bemmel te gaan. En nu? Nu voelt Mien Peelen (80) uit Huissen zich er echt thuis. Wil ze niet anders meer. Het fraaie bloemstuk dat ze gemaakt heeft, kan ze trots aan haar man laten zien.

door Vincent Bos

BEMMEL – Mien Peelen kan moeilijk lopen. Dat weerhoudt haar ervan aan veel activiteiten mee te doen. "Maar van de dokter moest ik iets uitzoeken waarin ik plezier kon beleven. Daarop heeft iemand me meegenomen naar De Minkhof. Eerst wilde ik niet, maar nu ga ik met plezier. Je bent bezig, hoeft nergens aan te denken. Thuis maak ik mozaïeken, hier kom ik voor het bloemschikken. Het is goed dat er zo'n voorziening is. Anders had ik thuis gezeten."

De bloemen komen uit de tuin van De Minkhof. Er bloeit genoeg, zegt vrijwilligster Hetty Kapel. "De tuin ziet er prachtig uit. De kwaliteit van de bloemen is goed. Komt ook omdat er regelmatig gesproeid wordt."

Aan het bloemschikken wordt door louter vrouwen meegedaan. De activiteit staat vier keer per jaar op de agenda. Binnenkort melden de deelnemers zich voor het maken van kerststukjes. Dit keer heeft ze een herfststuk gemaakt.

Bovendien hebben ze een bijzonder bloemstuk samengesteld. Het is een eerbetoon aan Donald Wiedemeijer, die op 13 oktober is overleden. Hij wordt een man met een groot hart genoemd die mede aan de basis van De Minkhof heeft gestaan. Hij wordt geprezen om zijn gedrevenheid en zijn betrokkenheid bij deze voorziening die aan veel eenzame ouderen ontspanning biedt.

Dat De Minkhof in een behoefte voorziet, bewijzen de cijfers. Er komen per maand tweehonderd bezoekers naar de boerderij in Bemmel, verklaart oud-huisarts Jan Rossen, een van de initiatiefnemers van deze voorziening. "Ik zie veel ouderen die eenzaam zijn. Dan zijn ze minder levenslustig. Herman van Veen heeft eens gezegd: de grootste kanker van deze tijd is doodgewone eenzaamheid."

Ouderen moeten geprikkeld worden, is zijn stelling. Bij voorkeur in een mooie omgeving. Daar is bij De Minkhof zeker sprake van. "Ouderen zijn trots op wat ze hier doen. Dat ze dan thuiskomen en kunnen zeggen: 'Moet je nou toch eens zien wat ik gemaakt heb. Hier krijgen ze een goede maaltijd. Samen eten is sociaal beter", aldus Rossen.

Mien Stam uit Gendt is er deze woensdag voor de eerste keer. "Ik geniet van de tuin met zoveel bloemen. Ik denk dat ik hier vaker komt. De sfeer is goed."

"Ik ben een echte tuinvrouw. Ik verzamel zaadjes en via seniorenweb verspreid ik die. Ze gaan naar vrienden in het hele land. Ik gebruik de zaden zelf natuurlijk ook. Maar als je de tuin nu ziet. Volop bloeiende bloemen. Neem de vaste lathyrus. Die had ik helemaal gesnoeid en nu staat die weer een meter hoog."

Mien Stam is een bedrijvige tachtiger. Nog vol plannen. Maar ze is ook blij in De Minkhof. En daar is het alle vrijwilligers nu precies om te doen.

Meer berichten