Foto: Ellen Koelewijn

'Voor biodiversiteit is zaaidag nodig'

Ze vinden het zo leuk dat ze het land in mogen zaaien dat Gisèle (9) en Marise (7) de Wit nog eens naar de uitdeelpost rennen voor een handvol zaad. Ze zijn lang niet de enigen. Ongeveer vijftig mensen hebben zich gemeld voor de zaaidag op de Doornikse Natuurakkers in Bemmel.

door Vincent Bos

BEMMEL - Toekomst Zaaien. Zo wordt deze middag het project in Bemmel genoemd. Wel zo toepasselijk. Want de deelnemers bouwen aan de toekomst. Ze dragen hun steentje bij aan de biodynamische landbouw. Die is belangrijk om de biodiversiteit in stand te houden. Want daarmee is het slecht gesteld.

Louis Dolmans van de Stichting Doornik Natuurakkers windt er aan het begin van de middag geen doekjes om. "De biodiversiteit in Nederland is met 90 procent teruggelopen. De landbouw is grootschalig en eenzijdig geworden." Hij geeft aan dat het anders moet omdat het anders verkeerd gaat met de natuur. Het moet anders en wel graag snel een beetje. Vandaar de zaaidag.

Toekomst Zaaien is een initiatief van Stichting Demeter, de Stichting Zaadgoed en de Vereniging voor Biologisch Dynamische Landbouw. Het zaad dat wordt uitgestrooid over de akker levert spelt op. "Dit is een oud graanas. Het is belangrijk dat we die oude rassen behouden", stelt Ellen Winkel van Demeter. Ze wijst erop dat de zaadhandel in handen is van drie grote bedrijven. Die gebruiken genetisch gemodificeerde zaden. Dergelijk zaad wordt in de biologisch dynamische landbouw gemeden.

Voor de biodiversiteit zijn solitaire bijen belangrijk, geeft imker Joop Dahm aan. "De bijen zorgen voor de bestuiving van de vruchten. Een solitaire bij heeft een bestuivingsefficiency van zestig honingbijen. Een ander voordeel van de solitaire bij: die steekt niet."

Pieter Tigelaar uit Bedburg Hau in Duitsland doet bij toeval mee aan de zaaidag. Hij is op bezoek bij vrienden en uitgenodigd mee te gaan. "Ik houd van planten en dieren, maar weet er te weinig van. Daarom is het goed dat we daar tijdens de wandeling op geattendeerd worden. Ik ben zeker bezorgd om de natuur. Ik heb mijn hele leven veel gereisd, ben op veel plekken geweest en overal wordt verteld dat de natuur kapot wordt gemaakt. De woestijnen worden groter en de bossen kleiner. Dat moet anders."

Hans van de Poel uit Huissen is imker en kent vanuit dat oogpunt het belang van biodiversiteit. "We zijn geïnteresseerd in alles wat met bijen te maken heeft. Met de gemeente Lingewaard zitten we aan tafel om hier wat aan te doen. Het kan natuurlijk altijd beter maar we zijn op de goede weg. De mensen moeten zich er meer bewust van worden van wat er speelt in de natuur. Het is 2 voor 12. Er moet wat gebeuren."

Gisèle en Marise de Wit uit Eindhoven zijn met vader Bart en moeder Laura meegekomen. Ze huppelen vrolijk rond. Het zaaien vinden ze zinvol. "Het is leuk om de akker in te kunnen zaaien. We willen volgend jaar beslist terugkomen om te zien hoe het gegroeid is", zegt Gisèle.

Meer berichten