Foto: Hannie Schrijver

'De dood kan de liefde niet stoppen'

"Het opwarmen van gebroken harten met behulp van muziek en liefde." Met de term rouwverwerking doe je mensen tekort, verval je in clichés en krijgt de avond zo'n zware lading, vinden ze. Met hun inspiratieavond willen ze mensen helpen om te gaan met hun verlies. "Het delen van verhalen en anekdotes, dat is de kern van de avond."

door Hannie Schrijver

Elst - Arjan ter Haar (49) was 23 jaar toen hij zijn vrouw Jolanda verloor aan kanker. Het was een zwarte periode waar hij als jonge weduwnaar moeilijk mee om kon gaan. "Ik was totaal in shock en ging in de overlevingsstand. Ik had geen woorden voor mijn verdriet. Het verdriet was zo groot dat ik er niet mee aan de slag kon. Ik ging langs het RIAGG en andere instanties, maar het bracht mij niet wat ik zocht. Ik wist niet eens wat ik zocht. Ik ging relatie in en relatie uit. Na tien jaar ging ik niet meer op zoek naar liefde in een ander, maar vond ik de liefde in mezelf terug." Hij maakte een wereldreis van zeven maanden en ontmoette zijn huidige vrouw, in Argentinië. "Op het moment dat je er niet naar op zoek gaat, komt het naar jou toe."

De inspiratieavond, georganiseerd in samenwerking met Aster Uitvaartzorg uit Elst, gaat niet om rouwverwerking, maar om het vertellen van verhalen om anderen te inspireren. "Met rouwverwerking val je snel in clichés. De nadruk ligt zo op rouw. Je voelt je vaak nog rotter, omdat je in zo'n zware setting zit. Op zo'n avond mag ook gelachen worden."

"Met de avond willen we een veilige omgeving creëren waarin je je eigen verdriet kan delen. Als ik je mijn verhaal vertel, word je getriggerd om je eigen verhaal te delen. Je voelt je veiliger om ook jouw verhaal te vertellen. Ik wil geen meer boodschap overbrengen of belerend zijn. Je leert veel meer uit mijn persoonlijke verhaal. Anekdotes vertellen is de mooiste manier om een boodschap over te brengen."

Singer-songwriter Elles Springs vertelt haar verhaal met haar muziek, samen met muzikant Mark de Grauw. "Muziek is een mooi middel om dingen te delen." Elles maakte van dichtbij de dood van een jonge neef mee. Ze schreef hier liedjes over en vertelt zijn verhaal op het podium. Muziek speelt volgens de twee een belangrijke rol in een rouwproces. Arjan: "Soms denk je aan iemand en komt er net een liedje op de radio dat je daaraan doet denken." Elles: "Iedereen heeft liedjes waarbij je gelijk denkt aan een bepaalde situatie. Je koppelt liedjes aan een herinnering of emotie." Arjan heeft een bepaalde artiest die een rode draad speelt in zijn verhaal. Wie dat is wil hij graag reserveren voor op de avond zelf. "De kern van mijn verhaal is dat liefde niet stopt op het moment dat de relatie eindigt. De dood kan de liefde niet stoppen. Liefde is tijdloos. Ik wil vertellen dat liefde doorgaat na de dood en hoe ik daar achter ben gekomen."

De Inspiratieavond vindt op woensdag 31 oktober plaats vanaf 19.00 uur. De entree is gratis. Locatie: Bloesem 'huis van afscheid', Van Wijkstraat 33 in Huissen. Geef je voor 29 oktober op via inspiratieavond@use.startmail.com.

Meer berichten