In een speciale kooi keurt marktmeester Bert Rensen de vogels. Door de kooi kunnen ze niet wegvliegen. (foto: Ellen Koelewijn)
In een speciale kooi keurt marktmeester Bert Rensen de vogels. Door de kooi kunnen ze niet wegvliegen. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Vogelmarkt in Huissen is in trek

"Een zebravink is met z'n witte borst net een pinguïn." De uitspraak is van Hans Bakker uit Bemmel. En hij kan het weten. De man is een echte kenner. Een succesvol kweker bovendien. Laatst heeft hij bij een internationale zebravinkenshow nog een derde prijs gewonnen.

door Vincent Bos

HUISSEN – Deze zaterdag is hij naar Huissen gekomen voor de halfjaarlijkse vogelmarkt van De Martel. Zoals altijd in een gedeelte van de winkel van Welkoop. Hans Bakker heeft al jaren zebravinken. "Het zijn gemakkelijke vogels. Je kan er prima mee kweken. Ik heb een stuk of zestig van die vogels en kweek er vijftig per jaar. Als er dan vijf goede tussen zitten, mag je in de handen knijpen."

Hij praat met liefde over zijn vogels. Hij weet er alles van. Vooral de kleur van de vogels spreekt hem aan. "Een grijze vogel met een witte borst. De mannen herken je aan de rode wangen."

Dit keer is hij op pad met Jos Otters uit Doornenburg. Ook een liefhebber. Maar nu zonder vogels. "Jarenlang heb ik een volière gehad. Nu niet meer. Ik mis de dieren soms wel. Dan ga ik naar een vogelshow toe. Ik heb geen volière meer. En ik houd niet zo van vogels in een kooi."

Otters had allerlei vogels, van tijgervink tot bladvogel en swiftparkieten. "Daarmee heb ik altijd goed gekweekt. Van kinds af aan ben ik er mee bezig geweest. Op een gegeven moment had ik er geen zin meer in. Dat levert vrijheid op", geeft Otters aan dat hij nu onbezorgd op pad kan. Hij hoeft zich niet meer om de vogels te bekommeren. Want een liefhebber is er dag en nacht mee bezig.

Henk Albers van der Linden uit Elst noemt zich al vijftig jaar vogelvriend. Hij houdt het op gele kanaries. "Mooi toch zo'n heldere kleur. De kleur maakt me blij. De bonte vogels zijn voor oma."

Het kweken van vogels vindt hij leuk. "Dan weet je zeker dat je eraan werken moet. Het kweken gaat echt niet een-twee-drie. Je moet ze op het goede moment bij elkaar zetten", zegt hij.

Henk Albers van der Linden gaat graag naar vogelshows en een vogelmarkt als die in Huissen. "De contacten zijn belangrijk, de gesprekken interessant. Je spreekt altijd wel iemand."

Over bezoek heeft De Martel bepaald niet te klagen, zegt voorzitter Ton Lenting. "We zijn heel erg content met het aanbod. Het is nog nooit zo druk geweest. Tussen negen uur en half tien stond het hier helemaal vol."

Hij schat dat 350 tot 400 vogels te koop zijn aangeboden. "Je kunt merken dat deze vogelmarkt steeds bekender wordt. Daardoor komen er meer mensen op af. De kwaliteit is helemaal perfect."

Oktober is volgens hem een ideale maand voor een dergelijke vogelmarkt. De vogels zijn in goede conditie. Ze kunnen meteen de volière in. Daardoor kunnen ze wennen. Dan overleven ze de winter ook wel. Zeker de kanaries en zebravinken. En al helemaal als ze droog en uit de wind zitten.

Gezien de opkomst is Lenting een tevreden man. "We gaan daarom zeker door. We kunnen hier zelfs nog uitbreiden."

Meer berichten