Riek Alofs(links)en Riek Meijer staan in de rijk voor het stamppottenbuffet in Doornenburg. (foto: Kirsten den Boef)
Riek Alofs(links)en Riek Meijer staan in de rijk voor het stamppottenbuffet in Doornenburg. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Dag voor senioren in Doornenburg

Er wordt voluit meegezongen op een nummer van Jan Smit. Als het orkest Eigereid kort daarna een swingend nummer inzet komen de dansers in actie. Volle maag of niet. Want de ouderen in Doornenburg hebben kort daarvoor nog gesmuld van een heerlijk stamppottenbuffet.

door Vincent Bos

DOORNENBURG – Aan een dansje waagt Lenie Vermaas zich deze dinsdagmiddag echter niet. Wat wil je ook. Ze is 94 jaar. "Mijn benen willen niet meer zo goed", zegt ze. Maar genieten doet ze. "Ik heb het buitengewoon naar mijn zin", bekent de vrouw die vermoedt dat ze de oudste deelnemer is aan de Dag van de Senioren in Doornenburg.

Dora Wissing (89) knikt instemmend als het gaat over de sfeer in de zaal. "Ik wilde eerst niet gaan, had er niet zo'n zin in. Maar nu ik hier ben, vermaak ik me goed. En ik heb lekker gegeten, joh. De kok heeft beslist een pluim verdiend. Boerenkool en zuurkool, heerlijk toch. Ik houd alleen niet zo van worteltjes. Die heb ik maar niet genomen." De maaltijd die ze zo lekker vindt is bereid door de RijnWaal Zorggroep in Bemmel.

"We gaan nog twee dagen naar de dagopvang in Merlijn in Doornenburg", zegt Lenie Vermaas. "Daar mogen we prachtige bloembakjes maken. Voor mij is het alle dagen feest. Slechte zin heb ik nooit."

Een blik in de zaal van het Ontmoetingscentrum in Doornenburg maakt snel duidelijk dat dit vooral een middag is voor de oudere senioren, hoofdzakelijk tachtigers en negentigers. "Die hebben deze dag echt nodig", zegt Bud Joosten van de organisatie. "De jongere senioren van zeventig zijn nog vitaal, hebben elkaar vaak nog en hebben behoefte aan andere activiteiten. De mensen die hier zijn komen om elkaar te ontmoeten. We willen ze gewoon een leuke dag bezorgen."

Dat is prima gelukt, laat Riek Alofs (80) weten. "Wij moeten er af en toe gewoon eens uit. We zijn ook bij de kermisgroep in het dorp. Een echte vriendengroep. We organiseren allerlei gezellige activiteiten. Soms gaan we een eind fietsen. Of we gaan een keer uit. De Dag van de Senioren is echt nodig. We hebben er behoefte aan. Ik ben niet zo'n loper, dan doe je niet overal aan mee. Maar hier komen we graag. Ook al vanwege het heerlijke buffet."

Er zijn negentig ouderen op dit feest afgekomen. "Het is belangrijk dat ze het huis uit zijn", zegt Bud Joosten. De organisatie zorgt ervoor dat ouderen opgehaald en thuisgebracht worden. In de pauze is er een verloting.

De muziek wordt verzorgd door het orkest Eigereid. Het repertoire wordt aangepast aan de doelgroep, zegt bandleider Harrie Boerstal. "Vandaag spelen we muziek uit de jaren 60 en 70. Veel Nederlandstalig en feestnummers. Denk aan nummers van Jan Smit, Stef Ekkel, André Hazes, Corry Konings en Vader Abraham." Er staan twintig optredens per jaar in de agenda. "We spelen overal in Lingewaard maar ook wel eens in Heteren." En waar de band ook speelt, overal wordt gedanst. Ook in Doornenburg.

Meer berichten