Ben Roelofs (links) plaatst met zoon Rob een kerkbank uit de kerk in Huissen-Zand op de aanhangwagen. (foto: Kirsten den Boef)
Ben Roelofs (links) plaatst met zoon Rob een kerkbank uit de kerk in Huissen-Zand op de aanhangwagen. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Kerkbank geplaatst in Mongoolse tent

Een kerkbank onder de veranda. Je komt het tegen in Huissen. Grote kans ook dat je kerkbanken tegenkomt in een Mongoolse tent in de Betuwe. Nu de kerk in Huissen-Zand geen dienst meer doet, staan de mensen in de rij voor een kerkbank. Ze kopen een herinnering.

door Vincent Bos

HUISSEN – Neen, de knielkussens hebben ze niet nodig. Die mag een ander wel hebben. Het gaat ze om de kerkbanken. Ben Roelofs uit Angeren heeft er enkele besteld. "Mijn vrouw is een Zandse. Ze is hier gedoopt, heeft in het koor gezongen en we zijn in deze kerk getrouwd. Dan heb je wel een verbintenis met de kerk. Na het bericht dat de kerkbanken te koop waren, hebben we ons meteen gemeld."

Het kerkmeubilair wordt geplaatst in de Mongoolse tenten op de camping QKLQ in Angeren. Hij heeft gekozen voor de grote banken. "Het wordt vast hartstikke mooi", zegt Ben Roelofs die hulp heeft gekregen van zoon Rob om de banken de kerk uit te dragen.

De kerk van de Heilige Martelaren van Gorcum is enkele jaren geleden aan de eredienst onttrokken. Het betekent dat er geen eucharistievieringen meer gehouden kunnen worden. Stichting de Zandse Kerk is opgericht om het gebouw te behouden. Er vinden al activiteiten in plaats. De koffieochtenden zijn volgens Herman Geerts, adviseur van de stichting, een groot succes. "Er komen steeds meer mensen."

Volgens Herman Geerts komen er driehonderd stoelen voor terug. Die zijn stapelbaar en dus makkelijk op te ruimen.Ook stoelen die aan elkaar te zetten zijn. De stoelen zijn nodig voor de vele activiteiten die de stichting wil ontplooien.

De stichting ziet het gebouw ziet als dé ontmoetingsplaats in de wijk 't Zand. "Dat was de basisfunctie van de kerk", verklaart Geerts. Hij zegt dat de stichting vooral aanvragen kreeg voor de banken van mensen die een connectie met de kerk hebben. Dat geldt ook voor Jan en Lia Peters. "We komen hier allebei vandaan. We kwamen vroeger altijd in deze kerk. Het gebouw heeft historie. De bank krijgt een plaats in de veranda. Het is een mooie gedachte dat we van deze kerk een bank hebben gekocht."

Alle vijftig banken in de kerk van Huissen-Zand zijn verkocht. "Er was veel interesse voor", zegt Jos Jeurissen, voorzitter van de Stichting Zandse Kerk. Er waren aanvragen voor wel tachtig banken. De kleinste is een bank met zeven zitplaatsen, breed 3,55 meter. Op de andere bank kunnen negen mensen zitten, breed 4,55. De banken kosten 75 euro per stuk. De opbrengst van de verkoop wordt in de kerk geïnvesteerd. De kerk wordt verbouwd voor culturele, sociale en maatschappelijke activiteiten.

Meer berichten