Opknap windhaan Zandse Kerk

Windhaan wordt van de toren van De Zandse kerk verwijderd
Windhaan wordt van de toren van De Zandse kerk verwijderd (Foto: Diana de Sain-Florissen)

Rotary Club Arnhem-Huissen laat de windhaan op de toren van De Zandse Kerk restaureren. Op een prachtige zonnige zaterdagochtend, 13 oktober, is de windhaan op de toren van De Zandse Kerk verwijderd. Hiervoor is een telekraan ingeschakeld, met dank aan WIDO uit Ressen. Rotary Club Arnhem-Huissen draagt zorg voor de restauratie van de kerkhaan.

Huissen - Deze zal opnieuw worden verguld door Vera Tolstoj, afgestudeerd Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam. Vera komt voor de restauratie over uit Londen. Zij zal deze opdracht uitvoeren onder auspiciën van Schilder- en Restauratiewerken Leo Scholten.

Stichting De Zandse Kerk is december 2017 gestart met verbouwingswerkzaamheden. Er is nu een eigentijds rouwcentrum en het verwarmingssysteem in het kerkgebouw is vervangen door een flexibel en duurzaam klimaatbeheerssysteem. In 2018 is het gebouw meer geschikt gemaakt voor een gevarieerd programma van sociaal-maatschappelijke en culturele activiteiten. ‘Ontmoeten in De Zandse Kerk’ vormt een rode draad. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de omvangrijke steun van vele particuliere en zakelijke donateurs.

Rotary Club Arnhem-Huissen draagt de lokale gemeenschap een warm hart toe en wil graag een bijdrage leveren aan de nieuwe invulling van het karakteristieke kerkgebouw. Een torenhaan bevindt zich hoog in de lucht en valt op omdat hij meestal 'goudblinkend' is. Torenhanen geven de windrichting aan. De torenhaan op De Zandse Kerk verdient het om weer te blinken en daarom is het tijd voor een grondige restauratie. De bewoners op ’t Zand moeten hun haan enige tijd missen. Op 10 november zal het vergulde dier weer op de kerktoren worden teruggeplaatst, onder voorbehoud van de weersverwachting natuurlijk. Ruim op tijd voor de feestelijke decembermaand.


Rotary Club Arnhem-Huissen is opgericht op 11 juni 1982 en heeft momenteel 30 leden. Rotary Club Arnhem-Huissen maakt deel uit van een internationale organisatie en zet zich door lokale en internationale projecten in voor een betere samenleving.

Stichting De Zandse Kerk is opgericht op 2 december 2014. De Stichting heeft ten doel het behoud van de kerk de H.H. Martelaren van Gorcum voor de Zandse gemeenschap in de ruimste zin van het woord. De Stichting wil de kerk als karakteristiek gebouw behouden door te zoeken naar bestemmingen op maatschappelijk, cultureel en zorg gebieden, die inkomsten genereren om de structurele onderhoudskosten te kunnen op brengen. De Stichting staat voor het behoud van de Zandse Kerk als kloppend hart binnen de Zandse gemeenschap en het behoud van de identiteit van het gebouw als cultureel historisch erfgoed in Huissen-Zand.

De Zandse Kerk is gevestigd aan de Van Wijkstraat 33 in Huissen.

Kraanbedrijf WIDO is opgericht in 1958 en verzorgt kraanverhuur en transport. WIDO is specialist in kraanwerk, inclusief afvoer van materialen. WIDO uit Ressen zorgt voor de telekraan om de torenhaan van De Zandse Kerk af te halen.

Leo Scholten is gevestigd in Huissen, bestaat sinds 1998 en is gecertificeerd restauratieschilder.

Meer berichten