Theo Janssen overhandigt Henk Gertsen de Cultuurprijs.
Theo Janssen overhandigt Henk Gertsen de Cultuurprijs. (Foto: Niels Sparnaaij)

Huissense Cultuurprijs voor Mea Vota

De door de Bevelander Muzikanten in 1981 ingestelde Cultuurprijs is dit jaar toegekend aan de Stichting en medewerkers van Mea Vota. Wethouder Theo Janssen gaf graag gehoor aan het verzoek van de Bevelanders om deze inmiddels traditionele cultuurprijs uit te reiken. Het is alom bekend dat de cultuurprijs bestemd is voor degene die zich inzet om de Huissense cultuur vast te houden, verder te versterken of uit te breiden.

Waardering
‘Voor degenen die dat doen, hebben de Bevelanders al jaren waardering. Want cultuur mag immers niet verdwijnen’, aldus de wethouder. Het ging alweer om de 38ste keer dat deze prijs werd uitgereikt. Zo is meermalen de cultuurprijs gegaan naar personen, verenigingen of stichtingen die zich al jarenlang inspannen voor een bepaald cultureel doel, maar ook zijn prijzen gegaan naar instanties voor een éénmalige grote manifestatie. Het is altijd weer een verrassing aan wie de Bevelanders de prijs toekennen.

Het zijn de leden van de blaaskapel zelf die gezamenlijk de winnaar bepalen. Het gemeentebestuur heeft daarop geen invloed. Toch reikt altijd een lid van het gemeentebestuur deze prijs uit, omdat wij, Bevelanders, vinden dat de prijs wel degelijk een betekenis heeft, omdat deze past bij het rijke culturele leven. De wethouder gaf in cryptische omschrijvingen steeds een stukje prijs:

- Het betrof deze keer net als vorig jaar een groep van personen die zeer initiatiefrijk is;

- Deze groep steekt graag de handen uit de mouwen;

- Dat doen ze op allerlei manieren;

- De basis van hun werk ligt in de oorsprong waar Huissen om bekend is geworden;

- Hun werk draagt bij aan het behoud van een rijk Huissens cultuurgoed;

- Het werk wordt door velen gewaardeerd en bovendien ook financieel ondersteund;

- Hun werk boeit jong en oud en brengt de harde nijverheid in woord en beeld;

- Zij beheren een prachtig stukje cultureel erfgoed dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers;

- Dat stukje erfgoed is zeker ook een toeristische trekpleister en dat al 10 jaar., want zolang bestaat het tuinbouwproject dit jaar.

Meer berichten