Senioren hebben het naar de zin in Huissen. Op de dag van de ouderen laten ze zien goed te kunnen dansen. (foto: Ellen Koelewijn)
Senioren hebben het naar de zin in Huissen. Op de dag van de ouderen laten ze zien goed te kunnen dansen. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Ouderen hebben verzetje echt nodig'

Ze gieren het uit. Dat Ans Holland en Thea de Die Le Clercq het naar de zin hebben is duidelijk te zien. In De Buitenpoort in Huissen genieten ze van de Dag van de Ouderen waar gedanst wordt en een koor optreedt. En als je de zaal binnenkomt, zie je ook anderen in opperbeste stemming.

door Vincent Bos

HUISSEN – Ans Holland (84) en Thea de Die Le Clercq (80) doen vaak mee als er activiteiten voor ouderen zijn. "We hebben zo'n verzetje echt nodig. We gaan ook altijd naar het eetcafé in Huissen. We zijn nog heel actief. We zijn er ook vaak bij als er in onze woongemeenschap de Goudrenet wat te doen is. Maar we slapen ook wel veel", lachen ze. De pretogen verraden hoeveel plezier ze hebben.

Ook als ze luisteren naar een tafelgenoot die eerst geheimzinnig doet over zijn leeftijd en zijn naam niet noemt. "Je raadt nooit hoe oud ik ben. Als ik dat zeg, val je van de stoel", grijnst hij als hij even bijkomt van het dansen. "Ik ben 86", klinkt het dan trots. "Als ik kan dansen, doe ik dat. Daarom is deze middag voor ons ouderen helemaal geweldig. Zouden ze vaker moeten doen omdat de mensen het echt nodig hebben."

Als het orkest een nieuw nummer inzet, gaan de handen bij de eerste tafel al omhoog. Aan een andere tafel zit een stel dames te swingen. Ieder doet op zijn manier mee. Dat de zeventig aanwezigen genieten met hoofdletters staat vast. En dan komen de medewerkers van het zalencentrum ook nog eens rond met lekkere hapjes. Wat wil een mens nog meer.

De organisatie van het feest in De Buitenpoort is in handen van de Stichting Welzijn Ouderen Huissen (SWOH). De bestuursleden Rieky van Dalen, Mien Bouwmeister en Minie van Gellecum benadrukken hoezeer de Dag van de Ouderen nodig is. Ze willen senioren wat afleiding bieden, een heerlijke middag uit. "Daarom hebben we het koor Um Meezing uit Bemmel en het orkest Eigengereid uit Gendt uitgenodigd."

Iedere organisatie viert de Dag van de Ouderen op een andere datum. In Bemmel gebeurde dat op woensdag 3 oktober, in Doornenburg pas deze week. "Wij hebben er even mee gewacht omdat je anders zo vlak na de kermis in Huissen zit", zeggen de bestuursleden.

SWOH organiseert zelf verder geen evenementen voor ouderen. De stichting zorgt er wel met subsidies voor dat senioren kunnen sporten en aan tal van activiteiten kunnen meedoen. Vaak worden die georganiseerd door KBO Huissen.

Dat de Dag van de Ouderen in Huissen in de smaak valt, hoeft niet betwist te worden. Wie je in de zaal ook spreekt, iedereen zegt dit feest zo leuk te vinden. "Zo'n middag zou je toch echt meer moeten hebben", meent Thea van Maanen (71) uit Huissen. "Al is er hier genoeg te doen. Ik fiets graag. En ik schilder. Dat kan van alles zijn."

Ze is een actieve vrouw. Zo is ze als vrijwilliger actief in het Taalcafé. Momenteel helpt ze twee mensen uit Iran. "We lezen en praten wat. Dat valt nog niet mee want ik spreek geen Engels. Maar het is wel heel dankbaar werk."

Meer berichten