Riek Schuil laat tijdens het Repair Café in Huissen een stekker maken door Eef Janssen (foto: Kirsten den Boef)
Riek Schuil laat tijdens het Repair Café in Huissen een stekker maken door Eef Janssen (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Repair Café Huissen bestaat vijf jaar

Ze is vaste klant. De ene keer komt ze met een kapotte stekker, dan weer met een Senseo-apparaat dat het niet doet. Riek Schuil uit Huissen laat vaak spullen maken in het Repair Café. "Lekker handig toch?", zegt ze. Deze zaterdag hangt er een feeststemming omdat de servicegroep vijf jaar bestaat.

door Vincent Bos

HUISSEN -"De koptelefoon hapert. Daarom heb ik gevraagd of ze er even naar willen kijken. Vaak lukt het om de kapotte spullen te maken. Weggooien doen we niet. Nooit gedaan ook. We kopen beslist geen nieuwe apparaten als de oude nog gemaakt kunnen worden", verklaart Riek Schuil. "Ik kom hier graag. En het is nog gezellig ook."

Eef Janssen (79) is een man die van zijn beroep zijn hobby heeft gemaakt. Hij heeft een werkzaam leven in het onderwijs achter zich liggen. Hij gaf uiteraard technisch onderwijs. Vanaf het begin is hij bij het Repair Café in Huissen betrokken. "Het is gewoon heel erg leuk om te doen."

Meestal lukt het hem de apparatuur te maken, maar niet altijd. "Koffiezetapparaten zijn lastig. Vooral die met de cups. Die techniek is zo geavanceerd. Die dingen zitten technisch zo in elkaar dat je het haast niet goed kan krijgen. Wij hebben wel het gereedschap. En Rob Uiterlinden uit Bemmel die ons helpt, weet vaak raad. Heel wat anders dan dat je ergens een stekker aan moet zetten. Daar ben je zo mee klaar."

Leo van Os uit Huissen is ook zo'n handige leraar. Natuurkunde was zijn vak. En in het Repair Café van alle markten thuis. "We kunnen veel maken, maar niet alles. Soms neem ik een apparaat mee naar huis. Een magnetron repareren lukt doorgaans niet omdat we niet aan de fabrieksonderdelen kunnen komen."

Zijn vrouw Pieternel doet ook al een jaar of vier, vijf mee. Ze herstelt de kledingstukken. Soms maakt ze een rok die niet meer past op maat. Dan weer is er een ander klusje. Aan vuile kleren begint ze niet. "Die moeten thuis eerst maar eens gewassen worden."

Het lastigst vindt ze het plaatsen van ritsen in oude kleren. De gemakkelijkste klus is als ze een naadje dicht moet stikken. Daar draait ze haar hand niet voor om.

Meer berichten