De workshop papierscheppen is vast onderdeel van de grafiekexpositie in Huissen. (foto: Kirsten den Boef)
De workshop papierscheppen is vast onderdeel van de grafiekexpositie in Huissen. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Hoog niveau van grafiekexpositie

Hij heeft een imposante grafiek gemaakt van een historisch pand aan de Herengracht in Amsterdam. Kunstenaar René Treumann is er trots op. Er is veel vraag naar. Dat behoeft geen verwondering. Wie zijn werk ziet blijft er langer naar kijken. Ook tijdens de grafiektentoonstelling in Huissen.

door Vincent Bos

HUISSEN – René Treumann heeft een passie voor de boekdrukkunst. Daterend uit de tijd dat hij een opleiding volgende aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Het is het ambachtelijke werk dat hem zo aantrekt. Bovendien is hij creatief. Neem alleen al die letters die hij maakt voor de sinterklaastijd. Papieren letters natuurlijk, maar wel in chocoladebruine tint.

Hij maakt bijzondere kerstkaarten en kaarten met de jaartallen erop. Je kunt zien dat die blokje voor blokje gemaakt zijn. Grafiek vraagt om inzicht en geduld. "Neem die kaart met het jaartal 2018. De 1 heeft de vorm van een raket. Speciaal gemaakt voor The Rocket Man, ofwel Donald Trump. Maar ik heb ook een kaart gemaakt met als titel Te Land Ter Zee en Op de Vlucht. Van elke verkochte kaart gaat twee euro naar Vluchtelingenwerk."

Zijn werk is drie dagen te zien in de oude raadzaal aan de Langekerkstraat in Huissen. Het is het jaarlijkse decor voor de grafiektentoonstelling van de Stichting LingeW'Art. Daaraan hebben ook leerlingen van de kunstklas van het Over Betuwe College in Bemmel meegewerkt, vertelt Anja Bourgondiën die jaren geleden met Ellen Baptist het voortouw heeft genomen voor deze jaarlijkse expositie.

"We hebben andere kunstenaars uitgenodigd dan de vorige keren. Die geven ons weer nieuwe inspiratie. Zo hebben we een kunstenaar uit Irak hierheen gehaald. Mooi is ook dat we de Antoniuskapel mochten inrichten. Daar hangen van elke kunstenaar twee werken", legt Anja Bourgondiën uit. "De diversiteit is enorm. De kwaliteit is hoog. Dat horen we van iedereen. Hoe vet is dat."

Ze is opgetogen over het werk van de leerlingen. Die hebben zich laten inspireren door de aan de tentoonstelling deelnemende kunstenaars. Van het ene werk spreekt het kleurgebruik de tieners aan, in een ander geval zijn ze onder de indruk van de kracht die van een kunstwerk uitgaat. Hun impressie hebben ze in hun eigen grafiek vastgelegd. Ze hebben hun voetafdruk achtergelaten op een groot vel.

Een van de leerlingen heeft de vriendschap tussen mensen en dieren uitgebeeld. 'Ik heb mijn eigen hond gebruikt voor de grootte van de pootafdrukken', staat er op een begeleidend schrijven. De pootafdrukken staan verspreid over het hele vel. Daar is een reden voor. 'De hond loopt niet naast me maar is nooit weg te denken', valt er te lezen.

Als vanouds zijn er workshops tijdens de tentoonstelling. Voor het papierscheppen melden kinderen en volwassenen zich bij Yvonne Huiskamp en Ewald Weijers uit Eerbeek, dat ook wel hét papierdorp van Nederland wordt genoemd. Ze werken bij papierschepperij Het Oude Klooster. Ook in het Veluwse dorp geven de les.

Meer berichten