Thema-avond Lingewaard Energie
Thema-avond Lingewaard Energie (Foto: Frans van Herwijnen)

Antwoord op 'Wat te doen met mijn cv-ketel?'

Onder toeziend oog van ca. 80 geïnteresseerden heeft Lingewaard Energie informatie gegeven op de vraag: wat te doen met mijn oude CV ketel?

Lingewaard - Na een film van Andre Kuipers over de opwarming van de aarde, werd er door Robbert Bakker van Lingewaard Energie ingegaan op wat het Klimaatakkoord betekent voor inwoners de gemeente Lingewaard. Conclusie we moeten alles inzetten om de afgesproken doelen van dit akkoord te halen. Als we vol inzetten op energiebesparing en op wat vervolgens nodig is duurzaam opwekken dan kan de gemeente Lingewaard in 2045 CO2 - neutraal zijn volgens de roadmap van Lingewaard Energie.

Medewerker van het Energieloket Cor Princen kwam met een persoonlijk verhaal en het motto Energiebesparing begint bij jezelf. Hij gaf aan dat hij vroeger 4500 KwH stroom verbruikte. Na aanschaf van een energiemeter en het vervangen van zijn grootste energieslurpers en isolatie is dit nog maar 2000 KwH.

Op de avond werd duidelijk dat isolatie een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de energiebesparing. Daarna kan er onderzocht worden wat de mogelijkheden zijn voor duurzame opwek. Hiervoor is de warmtepomp een oplossing. De warmtepomptechniek lijkt nieuw maar is eigenlijk al 80 jaar oud en is beter bekend als de koelkast. De techniek van de koelkast is namelijk dezelfde als die van de warmtepomp. Het bedrijf Nathan uit Zevenaar legde dit haarfijn uit en gaf de grote verschillen weer t.o.v. de CV ketel, een kampvuur in een blikken doosje. De CV vervangen door een warmtepomp vraagt om een goed doordacht plan. Laat je goed voorlichten over de ruimte, het geluid en de manier van je verbruik van warm water. Een warmtepomp kan namelijk niet doorlopend warm tapwater leveren, dit kost teveel vermogen. Een opslagvat is hiervoor de oplossing.

Tot slot gaf de Rabobank aan op welke manieren duurzame maatregelen te financieren zijn. Dit kan met eigen spaargeld, via rijks en regionale subsidies en via (hypothecaire) leningen.

De presentaties van de avond zijn terug te lezen op www.lingewaardenergie.nl

Meer berichten